Tuppar föds upp för att bli läppförstoringar

1:32 min

P1-programmet Kaliber rapporterar i dag att svenska tuppar föds upp för att bli läppförstoringar och antirynkkrämer. Detta samtidigt som det är förbjudet att testa kosmetika och hygienprodukter på djur inom hela EU sedan 2010.

På en skönhetssalong i centrala Stockholm är den svenska tuppfillern populär. Sandra är en av tjejerna som fyller sina läppar med den.

– Just det här märket är suveränt, tycker jag.

Nu har du ju ganska stora läppar.

– Ja jag har jätte stora läppar, folk undrar vad jag har gjort.

Vad säger du då?

– Jag har gjort Dermavisc!

På salongen i Stockholm har ett gäng tjejer i 20-årsåldern samlats en vardagskväll för att under festliga former förstora sina läppar. Medlet de fyller läpparna med heter Dermavisc och görs på svensk tuppkam.

Här i en plåtbyggnad någonstans i Sverige sitter 10 000 tuppar i burar. De är snart 28 veckor. Då kommer de att slaktas och den stora röda tuppkammen skärs av. Ur den utvinns hyaluronsyra som finns i bland annat läppförstoringar. Resten av tuppen mals ner och blir antingen dansk minkmat eller biogas.

Jens Holm, vänsterpartistisk riksdagsledamot, tycker att produktionen av tuppfiller visar på en lucka i lagen och borde förbjudas.

– Djur ska inte användas för att ta fram kosmetiska produkter, vare sig det gäller djurförsök eller som ingredienser.

Daniel Ogbonnaya, vd för företaget Bohus Biotech bakom tuppfillern, säger att fillers bara är en liten del av företagets produktion och han förstår inte kritiken.

– Det är ett val folk gör. Det är upp till kunden att välja, säger han.

Skönhet till varje pris

#text=4746397#Kaliber säsongspremiär. Vi börjar med granskning av skönhetsbranschens senaste trender. Djurens lidande ställs mot människans önskan om en vackrare kropp.

Sofia Boo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.