Djur och växter skyddas i onödan

Många hotade arter av djur och växter skyddas i onödan i Sverige, vilket kostar miljarder kronor för staten och skogsbruket. Det anser Mårten Bentz, professor emeritus vid Växjö universitet.

I en ny debattskrift kritiserar Mårten Bentz hur Sverige använder reservat och skyddsområden utan att fundera över följderna.

– Det finns ett antal arter som bara finns hos oss. De bör vi givetvis ta hand om. Sedan finns det ett stort antal arter som visserligen är hotade här hos oss, därför att de befinner sig på gränsen till sitt utbredningsområde, men som finns i starka stammar på andra håll i Europa och då kanske vi inte alls behöver bry oss om dem, säger han.

Är det för mycket som skyddas och vaktas idag?

– Ja, det tycker jag nog. Det är dyrt och effekterna av det vi gör, tror jag, i många fall är helt okänt och i vissa fall helt skadligt.

Räcker att 37 arter skyddas
Mårten Bentz har mångårig erfarenhet kring skogsfrågor. Han har gått igenom nästan 1 600 så kallade rödlistade arter, både djur och växter som skyddas i Sverige. Bara 37 av dessa anser han att Sverige har ett unikt ansvar för att skydda.

Ytterligare drygt 300 har vi ett visst ansvar för tillsammans med grannländer, anser han. Den största delen, nästa tre fjärdedelar, är enligt Mårten Bentz egentligen inte skyddsvärda eftersom deras naturlig plats är andra håll i världen.

– Ett bra exempel är den vitryggiga hackspetten som just befinner sig i gränsen till sitt utbredningsområde här i Sverige men som förekommer i rika stammar på annat håll. Vi lägger ner stora pengar på att rädda det här utrotningshotade djuret trots att den inte är utrotningshotat, säger han.

Kostar 16-18 miljoner varje år
Enligt Mårten Bentz beräkningar kostar artskyddet mellan 16 och 18 miljarder kronor per år i driftkostnader, inköp av mark och framför allt produktionsförluster för skogsbruket.

Så sent som förra veckan varnade Skogstyrelsen för en kommande virkesbrist. Det är bland annat därför som Mårten Bentz ifrågasätter ifall Sverige har råd att undvara all reserverad mark.

Han efterlyser nu en debatt om vad som verkligen ska räddas, och hur, istället för vad han anser varför alltför mycket nostalgi.

– Nu hanterar vi de här frågorna på ett så sätt av vi tillverkar reservat och biotopskydd. Det leder till att det läggs en död hand över stora delar av det svenska landskapet. Vad som då händer med vegetation och de här livsformerna vet vi inte. Det kan vara så illa att i många fall skadar de här avsättningarna av reservat än de är till nytta.

Finns det inte ändå ett värde att man bevarar en art i Sverige som inte här utrotningshotad här även om den skulle finnas på andra håll?

– Jag skulle tänka mig att ornitologer och botanister och facket tycker att det är så som du säger. Men om man hamnar i en situation att det inte finns obegränsat av resurser kanske man måste tänka sig för i alla fall.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".