Kampen mot vattnet fortsätter i Thailand

1:50 min

I Thailand fortsätter man att kämpa mot de svåraste översvämningarna som drabbat landet på många år och som krävt närmare 300 dödsoffer.

Även om en viss optimism i dag kunde skönjas att huvudstaden Bangkok i stort ska klara sig från vattenmassorna, kan det fortsatta regnovädret ställa till problem.

– Jag är orolig, men jag litar på vad myndigheterna säger och i förebyggande syfte har jag faktiskt byggt en skyddsvall av sandsäckar runt mitt eget hus, säger en gammal man som Ekot träffar intill en av Bangkoks många vattenfyllda kanaler.

Han berättar att han spänt följer nyhetssändningarna om de svåra översvämningarna som drabbat Thailand, och främst då landets centrala delar.

I dag kom de första positiva rapporterna på länge. Vattnet har så smått börjat sjunka undan i en av de hårdast drabbade provinserna, Nakhon Sawan, några timmar norr om Bangkok.

Den stora vattenmängd som beräknades nå huvudstaden via Chao Phraya-floden under dagen, verkar ha passerat utan att ställa till skada, men med bara 20 centimeters marginal vid de extra höga skyddsvallar som byggts längs floden.

Myndigheterna har också provat en okonventionell metod. Tusentals båtar av olika storlekar, allt från de klassiska så kallade långsvansbåtarna till kraftiga bogserbåtar, har legat förtöjda kring brofundament med ankare i botten och kört sina motorer med full kraft. Detta för att med sina propellrar ge de enorma vattenmassorna en extra skjuts ut i havet.

Men än är inte faran över. Det fortsätter att regna, och ännu rämnar skyddsvallar norr om Bangkok och översvämmar åkermark och industrizoner.

Hundratals krokodiler är på rymmen från djurparker och uppfödare och utgör nu ett hot människor

På sina håll har konflikter med skottlossning utbrutit när bybor kommit i bråk med varandra över hur skyddsvallar ska byggas för att rädda en by på bekostnad av en annan.