Henning Sjöström 1994. Arkivfoto: Scanpix.

Henning Sjöström har avlidit

1:39 min

Advokat Henning Sjöström har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev känd genom en rad uppmärksammade mål, och kan kallas för Sveriges förste kändisadvokat.

– Det känns väldigt sorgligt. Vi stod varandra väldigt nära. Jag arbetade tillsammans med honom under 60-talet. Vi var då alldeles ensamma, han och jag på en byrå.  Vi arbetade ihop under sju år. Sedan har vi hållit kontakten under alla år. Han var min mentor och han var min förebild, säger advokat Leif Silbersky, som länge samarbetade med Henning Sjöström.

Bland de stora mål som Henning Sjöström drev fanns neurosedynmålet på 60-talet, där han förde talan för de barn som föddes med skador efter att deras mödrar, ovetande om riskerna, tagit läkemedlet neurosedyn under graviditeten.

Han försvarade tidigt i sin karriär Kurt Haijby som dömdes för utpressning mot dåvarande kung Gustav V, efter en påstådd homosexuell relation.

Han uteslöts under en period ur Advokatsamfundet, men togs in som medlem igen.

– Han var en kontroversiell person och han var inte alltid sams med Advokatsamfundet, som bekant. Men det behövs sådana personer som Henning Sjöström. Han var en otroligt mångfasetterad och spännande och nyfiken människa, säger Anne Ramberg, Advokatsamfundets ordförande.

Henning Sjöström föddes för 89 år sedan i Burträsk utanför Skellefteå. Som ung tävlade han i friidrott, som spjutkastare. Han trivdes i rampljuset också utanför rättssalen.

– Han var ju en gamäng, han tyckte om att sjunga och gick och tog sånglektioner och sjöng i olika sammanhang, även offentligt. Han älskade musik överhuvudtaget och han tyckte till och med om att dirigera, vilket han gjorde vid något tillfälle, säger Leif Silbersky, tidigare kollega med Henning Sjöström.

Henning Sjöström

Fakta: Henning Sjöström föddes 1922 i ett enkelt hem i byn Burträsk utanför Skellefteå. Han kom under sin ungdom att tillhöra eliten i friidrott. Sjöström tävlade i spjutkastning för Skellefteå AIK och satte sitt personliga rekord på 66,72 meter 1944.

1948 tog han sin jur kand-examen och blev några år senare verksam som advokat i Stockholm.

Sjöström älskade musik och sjöng mer än gärna offentligt. Han dirigerade också samt skrev flera skönlitterära böcker. Han var buddhist och skrev om sin livsåskådning.

I början av 1990-talet var han aktiv inom det invandringskritiska populistpartiet Ny Demokrati.

Han uteslöts också från advokatsamfundet i fem år under samma årtionde för att ha missbrukat sin ställning.

Henning Sjöströms mest kända rättsfall är det så kallade neurosedynmålet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista