Libyer hoppas på turism när flyget kommer igång

2:08 min

I Libyen repareras nu flygplatsen i huvudstaden Tripoli. Målet är att flygplatsen ska vara redo för kommersiell trafik redan inom en månad och flera internationella flygbolag har ansökt om att få börja flyga till Tripoli.

– Här ser du resterna av ett flygplan som förstördes i striderna, säger Khaled Ashur och stannar till sin bil vid ett totalt demolerat flygplansvrak. Flygplanet har sprängts i flera delar av artillerield och ligger nu som ett slags plockepinn vid sidan om landningsbanan.

Khaled Ashur är chefsingenjör på Tripolis flygplats och han har översett reparationerna av flygplatsen.

– Ljusen på landningsbanorna sköts sönder men vi har reparerat dem nu, säger han.

Tripolis flygplats har varit stängd för kommersiell trafik sedan flygförbudet över Libyen trädde i kraft i mars tidigare i år.

Skadorna på flygplatsen blev stora i de hårda strider som utkämpades här i slutet av augusti, när rebellerna intog flygplatsen.

Men nu är reparationerna snart klara och i november ska flygplatsen öppna för passagerartrafik igen. Bland annat har flygbolagen Air France, Alitalia och Austrian Airlines ansökt om att få upprätta reguljära flygförbindelser till den libyska huvudstaden.

Men det av FN införda flygförbudet över Libyen finns kvar, och så länge det gör det måste Libyens övergångsregering ansöka om specialtillstånd för varje enskild flygning.

Många i Libyen hoppas nu att turismen till landet så småningom ska ta fart. En av dem är Abdulhab Saudi. Han jobbar som kopparslagare i gamla staden i Tripoli. Han brukade sälja sina kopparkärl till de få turister som ändå besökte Tripoli när Kadaffi styrde. Men sedan kom inbördeskriget, turisterna försvann, och Abdulhab Saudi fick svårt att försörja sina fem barn.

– Inshalla, om Gud vill, kommer västerländska turister att hitta hit snart. Kriget här har ju gjort Libyen känt över hela världen, säger han.