Kalix röda guld går för 2 000 kronor kilot

1:26 min

Löjrommen blir allt dyrare och omsätter nu över en halv miljard kronor. Just nu dras det röda guldet upp ur Bottenhavet.

– Den kom ner färsk i går eftermiddag, säger fiskhandlaren Anders Pihl och öppnar årets första burk med löjrom, som han har fått från Kalix.

Fisket pågår troligen veckan ut, sedan är siklöjan lekmogen och fisket är över.

Den allt dyrare löjrommen omsätter nu över en halv miljard kronor, enligt Tryggve Bergman, ordförande i Matproducenterna norr.

--Vi har sålt den här produkten i 20 – 25 år nere i Stockholm. Jag har sålt till Grand och till Operakällaren. Men nu är det Ica-handlare, och den ska troligen säljas på Harrods nu i höst.

Årets fångst landar på drygt 50 ton, och prisökningen är 10 procent jämfört med förra året. Det gläder förstås Norrbottens fiskare.

– Det kustnära fisket här uppe skulle inte överleva på strömming och lax. Basen är Kalix löjrom, som gör att man har råd att investera i båtar och utrustning.

Trots priset på närmare 2 000 kronor kilot går löjrommen att sälja.

– Det finns alltid ett klientel som är lite premiärtokiga, som jag är. När den färska rommen kommer gör man sig en riktig löjromsmacka, säger fiskhandlaren Anders Pihl.