Mobilen kan bli plånbok inom några år

2:03 min

Mobiltelefoner som ersätter kreditkort och kontanter kan bli verklighet redan om några år. Många företag arbetar med att ta fram sådana tjänster, som hjälper plånboken att flytta in i telefonen.

Svenska Payair provar sin teknik i Uppsala.

– Man läser in en streckkod med mobilen, och då vet mobilen att nu ska jag köpa en hamburgare för 69 kronor eller en lunch för 75 kronor. Sedan slår man in sin kod och då kommuniceras kortinformationen till butiken och köpet är genomfört, berättar Payairs vd Staffan Ljung.

Restaurangen eller butiken utrustas med en terminal som kommunicerar trådlöst med mobiltelefonen. Telefonens ägare installerar en applikation, en app, där information om vilket kreditkort som ska användas registreras.

Flera företag utvecklar mobila plånbokstjänster i dagsläget.

Fördelen sägs bland annat vara att köerna minskar när kunden själv hanterar köpet. Även säkrare näthandel har nämnts.

Men vad händer om det inte finns mottagning där butiken ligger? Och går det snabbare när kunden själv genomför köpet? Finns det risk att svinnet ökar i butikerna?

Enligt Bengt Nilervall, betalansvarig hos Svensk handel, är prövotiden inte över ännu.

– Det här behöver manglas fram, affärsmodeller och tekniken måste komma på plats. Så småningom utkristalliseras vad som är en smidig lösning, säger han.

Betaltjänsterna i mobiltelefonen måste bli ett lockade alternativ eller komplement till betalkort och kontanter innan det stora genomslaget kommer.

För att det ska ske behövs också en bred standard där många mobiler både tekniskt kan kommunicera med handeln, och att kundens pengar kommer från ett konto som har avtal med handeln.

I dagsläget finns tjänster där pengar går genom kortföretagens system som redan är etablerade hos handeln, men det finns en annan aktör som vill in.

– Mobiloperatörerna har ett intressant upplägg att också kliva in i betalbranschen.

Oavsett varifrån pengarna dras måste handeln och restauranger installera den teknik som krävs. Det kan ta tid, men Bengt Nilervall tror inte att det är allt för avlägset.

– Om två till tre år har vi kommit förbi pilotstadiet och då har vi en etablerad funktion i framför allt dagligvaruhandeln, tror jag, säger Bengt Nilervall från Svensk Handel.