Frankrike uppmärksammar nedtystad massaker

1:52 min

I dag den 17 oktober är det exakt 50 år sedan hundratals fredliga algeriska demonstranter dödades av fransk polis i Paris. Händelsen är en mörk fläck i fransk historia som länge försökts tystas ner. Gilles Manceron är historiker, specialist på fransk kolonialhistoria:

– Cirka 30.000 obeväpnade algerier gick på befrielserörelsen FLN:s uppmaning ut på Paris gator den 17 oktober 1961. De protesterade mot det utegångsförbud som bara gällde dem och införts några veckor tidigare. Polisens svar, under den ökände polischefen Maurice Papons ledning, blev extremt våldsamt, berättar historikern Gilles Manceron.

En del kastades i floden Seine efter att ha misshandlats medvetslösa. Andra sköts ihjäl eller dödades efter att de gripits och förts bort till polishögkvarteret.

Massakern, som inträffade mitt under Algeriets befrielsekamp är ett mörkt kapitel i Frankrikes historia. Först kommunicerade polisen att bara tre personer dött. Senare har historiker konstaterat att de var långt fler än så. Runt 200, uppskattar Gilles Manceron.

Under decennier har franska politiker försökt tysta ner och glömma, men kraven på att sanningen ska komma fram har inte tystnat. Tvärtom. I veckan kommer två nya filmer ut i Frankrike om 17 oktober-massakern och i dag ska minnesceremonier hållas på flera ställen i Paris.

– Vi väntar fortfarande på ett officiellt erkännande av det brott som begicks av dåtidens högsta ledning, säger Gilles Manceron.