Syrien

Läkare stoppas från att behandla demonstranter

Den syriska regimen har trappat upp våldet inte bara mot demonstranterna utan även mot läkare, sjukhus och privata kliniker som misstänks för att behandla de skadade demonstranterna. Det uppger lokala samordningskommittéerna (LCC).

Sjukhusen får inte hjälpa de skadade demonstranterna. Läkare och sjukhuspersonal måste informera säkerhetsstyrkorna om någon skadad söker hjälp så att de kan komma och gripa den skadade direkt oavsett vilka skador han eller hon har. Det uppger aktivister från gruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC). Många skadade vågar nu inte bege sig till sjukhusen och väljer i stället att vårdas hemma där det är brist på medicin och utrustning.

Bland de som nyligen gripits finns den unge läkaren Nizar Al Madani i Damaskus. Han greps i går efter att ha stått under bevakning under tre månader.

I slutet av maj hittades en av landets mest kända läkare Sakher Hallaks torterade kropp några mil utanför staden Aleppo.

Hallak hade skrivit på ett uppror för att läkare skulle vårda skadade demonstranter.

För tv-kanalen Al-Jazeera berättade hans bror att Sakhers ögon var intryckta, hans revben var knäckta samt armar och fingrar och hans könsorgan var krossad. 

Hittills har 250 läkare gripits sedan upprorets start i mars och under de senaste veckorna har minst 25 läkare och apotekare gripits, enligt människorättsorganisationen Documentation Center i Syrien.

Under gårdagens protester dödades nio personer runt om i landet när säkerhetsstyrkor åter öppnade eld mot regimkritiska protester, uppger syriska människorättsobservatoriet för AFP.