Riskkapitalbolag gör miljardvinst på försäljning

1:24 min

En mångmiljardaffär annonserades i dag när ett svenskt riskkapitalbolag säljer en städjätte till danskar och cashar in klöver.

5,2 miljarder pund, eller ungefär 54 miljarder kronor betalar det dansk-brittiska säkerhetsbolaget G4S för multinationella städföretaget ISS.

ISS som redan är ett av världens största företag räknat i omsättning och anställda, blir nu ännu större med över en miljon anställda i 130 länder. Den nya koncernen omsätter över 165 miljarder kronor.

Säkerhetsvakter och städare tycks vara servicetjänster där efterfrågan ständigt växer.

Säljare är svenska rikskkapitalbolaget EQT och GS Equity Partners med över 50 procent av ägandet. Bakom EQT står Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

EQT har varit ägare i ISS sedan 2005 och säljer nu efter sex år och det brukar vara den tid som riskkapitalbolag är ägare.

De identifierar köpvärda företag, och förädlar dem och gör en exit efter fem eller sex år. Och tjänar miljarder, ofta men inte alltid.

EQT uppges tjäna 3,5 miljarder om man från säljsumman drar av köpesumman samt återbetalning av lån samt partnerns andel. Partner är investmentbanken Goldman Sachs.

Investors andel av EQT:s andel är tio procent, alltså 350 miljoner kronor.