Grekiska banker kan förstatligas för att överleva

1:20 min

På torsdag ska parlamentet i Aten rösta om sänkta pensioner och sänkta löner till statsanställda. Samtidigt står det klart att alla Greklands banker är i uruselt skick och kan komma att helt eller delvis förstatligas.

Alla stora grekiska banker har förlorat det mesta av sitt börsvärde de senaste månaderna. Den största banken, National Bank of Greece, har förlorat nästan 70 procent av sitt värde det senaste halvåret.

Alfa Bank är värd en fjärdedel, jämfört med ett halvår sen och EFG Eurobank har tappat 82 procent av sitt marknadsvärde sen i våras.

Orsaken är att bankerna har stora innehav av grekiska statspapper. De tas upp till sitt ursprungliga värde i bankernas bokföringar. Men i verkligheten är de i dag värda mindre än hälften. Det innebär att flera banker skulle vara närmast konkursmässiga om obligationerna togs upp till sitt rätta värde i böckerna.

Till det kommer en växande tyngd av dåliga lån, i takt med att grekiska företag och privatpersoner knäar under tyngden av en ihållande recession som är mycket tydlig här i centrala Aten. Nya affärer och restauranger har slagit igen sen jag senast var här.

Greklands banker är helt beroende av lån från Europeiska centralbanken. Den vanliga bankmarknaden är helt stängd för dem. Så efter den nedskrivning av Greklands skulder som sannolikt är på väg inom kort, måste alla Greklands banker få nytt kapital för att överleva. Sådant kapital lär bli svårt att hitta på den privata marknaden.

Enda lösningen blir då den särskilda räddningsfonden för banker som finns i det stora räddningspaketet från eurozonen och Internationella valutafonden. Den kan ge räddningspengar i utbyte mot aktier. Och eftersom kapitalbehovet är stort och marknadsvärdet på bankerna nästan utraderat, kan många grekiska banker hamna i statlig ägo.