Fängslade journalisterna

Prognoserna varierar bland etiopiska journalister

2:10 min

Det råder olika uppfattningar bland etiopiska journalister om hur det kommer att gå för de svenska journalisterna i rättegången som startar där i morgon. Martin Schibbye och Johan Persson är åtalade för bland annat terrorbrott.

Chefredaktören Tamrat Giorgis på engelskspråkiga tidningen Fortune beskriver uppmärksamheten kring fallet i Etiopien så här:

– Det har inte varit så stor uppmärksamhet runt fallet med svenskarna i Etiopien eller en stark åsikt hos folket om fallet med de fängslade journalisterna, säger Tamrat Giorgis.

Han är prydligt klädd och tar emot på sitt kontor. Utanför fönstret trängs moderna bilar med getter som rusar runt. Kontrasterna är stora i Addis Abeba, som är en av Afrikas största städer.

– Etiopiens regering betraktar inte de två som journalister, utan som förklädda till sådana. Men de flesta av oss andra här tror att de är journalister, säger Tamrat Giorgis.

Definitionen av terrorism i lagen är vid och det är svårt att se var gränsen går. Det är allvarliga anklagelser och det kan bli ett strängt straff, säger han.

Men Abraham Fisseha, erfaren journalist i Etiopien, som bland annat jobbat för BBC och al-Jazira förväntar sig att svenskarna kommer att släppas snabbt:

– Kanske skickas de ut ur landet redan inom några dygn om åtalet läggs ned, säger han.

Abraham Fisseha hoppas att den internationella uppmärksamheten kring fallet och premiärministerns möte med Norges statsminister kommer att få en effekt. Ett annat möjligt alternativ, enligt journalisten, är att de efter några år i fängelse benådas och släpps.

Men Tamrat Giorgis däremot tvivlar på att Schibbye och Persson kommer att släppas snabbt.

– Släppas? Det tvivlar jag på, säger han.