Döms till fängelse för att ha fångat 13 000 fåglar

1:02 min

En man i 40-årsåldern dömdes i dag av Hudiksvalls tingsrätt till ett år och sex månaders fängelse för djurplågeri och grovt jaktbrott efter att ha fångat 13 000 vilda fåglar. Ett unikt mål och en unik dom säger miljöåklagare Christer Jarlås.

– Det är det hårdaste straff som är utdömt i landet för grovt jaktbrott. Och det finns inget att jämföra det med, det har aldrig inträffat något liknande som har förts till domstol i Sverige, säger Christer Jarlås.

Det som började som ett fågelintresse vid unga år eskalerade i mitten av 2000-talet och uppdagades förrförra sommaren efter att länsstyrelsen gjort ett hembesök hos mannen efter flera tips.

Under en femårsperiod hade mannen med hjälp av nät och olika fällor fångat 13 000 fåglar. Allt noggrant bokfört i den egna datorn.

I ett garage och i ett förråd intill mannens hus hittades ägg och 400 fåglar, levande eller döda. Stora och små. Vissa i burar och andra lösa, flaxandes i rummen.

Däribland ovanligare arter som berguv, tretåig hackspett, pärluggla och vitkindad gås.

Mannen har under rättegången hela tiden hävdat att han aldrig ville fåglarna något illa. Och syftet har varit att fånga in fåglarna för att rehabilitera dem och sedan släppa ut dem.