Polisen inför timkostnad för idrottsbevakning

Polisen i Stockholm kommer att börja ta betalt för polisinsatserna under stora idrottsevenemang. De nya reglerna gäller de klubbar som drivs som aktiebolag. Och för Hammarby, Djurgården och AIK kommer det att innebära flera miljoner i poliskostnader varje år.

Carin Götblad är länspolismästare i Stockholm och hon säger att det här bara är en anpassning till lagen.

– Vi borde ha tagit betalt tidigare men bolagiseringen av klubbarna har skett successivt och i dag är det alldeles uppenbart att vi måste ta betalt, säger Carin Götblad.

Stockholmspolisen kommer alltså att börja ta betalt för alla idrottsklubbar som drivs som aktiebolag, däribland AIK, Djurgården och Hammarby. Och då till en kostnad på 920 kronor per polis och per timme. Vid en högriskmatch mellan Djurgården och AIK krävs 287 poliser. Och räknas hästar och hundar in så kommer polisnotan att hamna på närmare en miljon kronor per match.

– Jag har stor förståelse för att det här blir jättesvårt för dem och det har de också uttryckt. Men jag menar att diskussioner om vad lagen säger är politisk, det är inte polisens sak, säger Carin Götblad.

De nya reglerna gäller från och med den 14 november då det är ishockeyderby mellan Djurgården och AIK, men i en övergångsperiod fram till 1 juli nästa år kommer priset rabatteras med 75 procent. Carin Götbad tror nu att Stockholmspolisens nya regler kommer att få avspeglingar i även andra polisdistrikt.

– De bolagiserade klubbarna är främst Stockholmsklubbar, men bolagiserade klubbar finns också i Växjö och Örebro. Det här har betydelse för hela landet, säger Carin Götblad.