Kadaffis offer från 1980-talet hittade i kylrum

1:55 min

I de befriade delarna av Libyen dokumenteras nu brotten som regimen misstänk för. Det gäller bland annat våldtäkter, korruption och mord.

I Tripoli gjordes nyligen en grotesk upptäckt på ett av de största sjukhusen. Sjutton kroppar hittades i ett hemligt kylrum, av allt att döma var flera Kadaffimotståndare som legat där sedan 80-talet.

Uppgifter om kropparna har cirkulerat i två dygn, men Ekots utsända har nu fått uppgifterna bekräftade av en av sjukhuscheferna Mohammed Maharron.

– Det är sjutton kroppar, ett flickebarn, en kvinna och femton män, säger Mohammed Maharron. Han berättar att kropparna har legat i sjukhuset hemliga bårhus sedan 1980-talet och har vaktats av den hemliga polisen. Maharron har själv känt till kropparnas existens.

Av de sjutton kropparna som i helgen upptäcktes har bara en identifierats. Det är en 22-årig man från Ajdabiya som var med i den grupp som 1984 tog sig in i Kadaffis komplex och försökte döda honom. Istället blev de själva skjutna.

Kroppen hittades på en stålbrits i en kyl, inlindad i plast och illa tilltygad, men igenkännbar.

Upptäckten av kropparna upprör. Att inte få begravas i jorden är inte bara en stor skam det är också kriminellt.

De 16 kroppar som ännu inte identifierats håller nu på att DNA-testas. Stadens högsta åklagare har kopplats in för att utreda fallet, liksom övergångsrådet som bedriver en egen utredning.

Många frågar sig vilket motiv Kadaffis hade till att hålla kropparna inlåsta i ett hemligt kylrum på sjukhuset i 27 år.

– Det var för säkerhets skull. Det sades att de tillhörde islamiska brödraskapet och

det var en order från chefen för hemliga polisen att vi inte fick lämna kropparna till anhöriga, inte ens berätta om dem. Det var inte vårt beslut och dessutom var kropparna övervakade av vakter, säger Mohammed Maharron,

Kropparna upptäcktes efter att just Mohammed Maharron anmält deras existens till åklagaren.