HQ-höjdare dras in i brottsutredning

Ett antal tidigare styrelseledamöter och chefer i HQ dras nu in i brottsutredningen om bankhaveriet.

Men åklagaren vill inte säga om förre styrelseordföranden, finansmannen Mats Qviberg, hör till kretsen av misstänkta.

– Jag vill inte att folk ska bli delgivna misstanke genom massmedierna, säger Berndt Berger, statsåklagare på Ekobrottsmyndigheten (EBM) som leder utredningen om HQ-härvan.

Den sväller nu, efter brottsanmälan för en dryg vecka sedan från HQ AB - kraschade HQ Banks tidigare ägare - mot tidigare styrelseledamöter och chefer samt den förre revisorn.
Berger inleder förundersökning om delar av uppgifterna i anmälan, vilket betyder att den befintliga förundersökningen om grovt bokföringsbrott och svindleri utvidgas.

Alla de 13 personer som anges i brottsanmälan omfattas inte, i det här skedet, av misstankarna. Men vilka som misstänks och vilka som inte gör det vill alltså åklagaren inte säga.

Han säger dock att brottsmisstankarna i huvudsak gäller HQ:s årsredovisningar för 2008 och 2009.

– Det finns enligt min uppfattning anledning att anta att tradingportföljen har tagits upp till för högt värde i årsredovisningarna. Det har lett till att bolagets ekonomiska ställning och resultat inte har redovisats korrekt.
De misstänkta ska förhöras "i sinom tid", säger Berndt Berger.

– Vi är egentligen inte klara med grundarbetet ännu.

En annan anmälan, som lämnats in av finansmannen Sten Mörtstedts bolag Herma Securities och som gäller en nyemission som HQ planerade att genomföra i maj i fjol, vill han över huvud taget inte kommentera.

HQ:s nuvarande styrelseordförande, Mörtstedts representant Christer Sandberg, anser att erbjudandet att delta i emissionen kan liknas vid ett bedrägeriförsök.

Den nuvarande styrelsen i HQ AB har dessutom krävt den grupp som ses som ansvarig för kraschen på totalt 2,7 miljarder kronor.

Mats Qviberg har tidigare tillbakavisat brottsanklagelserna mot honom.

TT