Oljerusch ger framtidshopp i Liberia

2:02 min

En ny oljerusch pågår just nu i Västafrika. Flera länder hoppas på att hitta nya oljekällor längs kusten, ett av dem är Liberia.

Liberias energiminister Roosevelt Jayjay hoppas att hans land ska vara ett av de lyckliga att hitta olja utanför sin atlantkust. Enligt USA:s geologiska institut ska det finnas tillräckligt med olja längs kusten för att både Liberia, Sierra Leone och Guinea ska kunna bli nya oljeländer, efter Ghana som började pumpa upp sin första olja förra året.

Ett australiensiskt bolag har inlett provborrningar utanför Liberias kust, och annonserar redan med stora reklamtavlor i huvudstaden Monrovia att en "ny dag har grytt" för landet.

Liberia med Harvard-ekonomen Ellen Johnson Sirlef på presidentposten har gjort sig känt för att förhandla till sig bra kontrakt med de internationella gruvbolagen, som har återvänt till landet efter det långa inbördeskriget. Och energiminister Jayjay hoppas nu att oljan ska bli en välsignelse för landet och inte en förbannelse som för så många andra fattiga oljeländer.

– Vi studerar noga hur andra länder gör och vill hitta överenskommelser som gör att naturresurserna kommer hela landet till del, och inte bara några individer, säger Roosevelt Jayjay.

För de mycket fattiga länderna i Västafrika skulle oljeinkomster rätt använda kunna göra mycket nytta.

– Vi ber på våra knän just nu att Gud ska ha begåvat oss med olja, för att hjälpa oss med de många utmaningar vi står inför i utvecklingen av landet, säger energiminister Jayjay.