Demonstranter i Tjetjenien mot benådning av rysk officer

I den största demonstrationen på flera år i Tjetjenien protesterade på tisdagen 1 000 människor mot en väntad benådning av en rysk officer.

Den ryske officeren har tidigare dömts till tio års fängelse för våldtäkt och mord på en 18-årig flicka.

– Att benåda Budanov som utfört ett så fruktansvärt brott är fel, sa en kvinna som deltog i protesten i Tjetjeniens huvudstaden Groznyj på tisdagen.

Över 10 000 namnunderskrifter
Över 10 000 skrev på protestbrevet till president Putin att inte benåda den ryske översten Jurij Budanov.

Demonstrationen är den största på flera år i huvudstaden med över 1000 som tysta höll upp plakat där Budanov jämfördes med terroristen Shamil Basajev.

Ända sedan en kommission och en guvernör i Uljanovskregionen rekommenderat benådning av den dömde överste Juri Bodanov är ilskan stor i Tjetjenien.

Hävdar tillfällig sinnesförvirring
Fallet Budanov är ett av få där en rysk officer både dömts och fängslats för ett övergrepp på en civil tjetjen. Budanov avtjänar ett tioårigt straff i Uljanovsregionen. I sin nådeansökan har han hävdat att han var tillfälligt sinnesförvirrad och trodde att 18 åriga Elsa Kungajeva var en krypskytt.

Hon fördes bort, våldtogs, slogs ihjäl och dumpades i en skog. Familjens kamp för rättvisa tog år och slutligen dömdes Budanov först sedan en annan soldat erkände att han vittnat falskt till Budanovs fördel.

Familjen lever i Norge
När Budanov dömts tvingades familjen fly Tjetjenien efter flera dödshot, de lever idag som flyktingar i Norge.

Åklagarmyndigheten i regionen är dock tveksam till en benådning, åklagaren sa på tisdagen att med tanke på offren och samhällsfaran vore det fel att släppa Budanov ur fängelse. Slutgiltigt avgörs frågan av president Putin

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".