1 av 5
Yannis Artopios demonstrerar tillsammans med brandmännen i Aten. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.
2 av 5
3 av 5
4 av 5
Demonstranter i Aten vid den gamla Olympiastadion. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.
5 av 5

Grekiska poliser i massiv protest inför EU-möte

2:06 min

Greklands och kanske även eurozonens framtid avgörs vid ett EU-toppmöte i helgen. Det grekiska samhällsklimatet närmar sig nu kokpunkten och stora delar av samhället protesterar nu mot regeringen. Frågan är hur ekonomiska reformer ska gå att genomföra med ett så kompakt motstånd.

Det är lite Wagnersk Ragnarök över musiken som dånar ut över Atens klassiska olympiaarena, där den första olympiaden arrangerades år 1896. Stämningen är aggressiv.

På en av banderollerna står det – uppenbarligen riktat till Tyskland – "Niemand darf mit unsere würde spielen". Ingen har rätt att spela med våra värderingar, ungefär.

Det är inte anarkisterna eller de radikala arbetargrupperna som protesterar. Det är de som brukar stå på andra sidan sköldarna och hålla emot. Det är poliser, kustbevakning och brandmän som demonstrerar mot regeringen.

– Vi har inte en regering som leder oss. Vi tar order från Internationella valutafonden och de övriga euroländerna, säger Yannis Artopios.

Han är en av de fackliga företrädarna för brandmännen och demonstrerar tillsammans med några tusen poliser och kustbevakare här vid olympiaarenan.

Landets advokater och domstolar har dragit igång protestdemonstrationer. Skatteverket är lamslaget och flera departement är ockuperade av anställda som protesterar mot sina chefer i regeringen.

Protesterna gäller förslaget till ytterligare sänkta löner och avskedanden som ska debatteras i parlamentet på torsdag.

Mittemot Yannis Artopios vid olympiaarenan står en rad polisbefäl och håller en annan banderoll: "Vi kräver respekt, vi är ett stolt folk".

– Ja, vi är stolta över vår historia och vårt land. Vi är stolta över våra förfäder. Vi försöker göra vårt bästa för landet. Men Grekland har inte en regering som gör sitt bästa för folket, säger Yannis Artopios.

Staffan Sonning, Aten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista