Våldtäktsoffer hjälps i krigshärjat land

2:00 min

I Libyen börjar striderna avta och samhället försöker att gå vidare efter det åtta månader långa inbördeskriget, bland annat genom att hjälpa kvinnor som blivit våldtagna.

Under åtta månaders strider har antalet våldtäkter ökat dramatiskt och våldtäktsoffren stöts ofta ut ur samhället.

Men i Benghazi och Tripoli arbetar kvinnliga läkare med att hjälpa dessa kvinnor tillbaka till samhället igen.

Doktor Mufida, ansvarig för att ta hand om våldtäktsoffer i Tripoliområdet berättar hur skymfen från samhället forsätter efter övergreppen.

– Våldtäktsoffer accepteras inte i våras samhälle, kvinnor som drabbats fördöms av både företrädare för religionen och av sin egen familj. De stöts helt enkelt ut ur samhället, säger doktor Mufida.

Den enda som får röra en kvinna är hennes man, allt annat är helt enkelt otänkbart. Hon berättar att kvinnor som utsatts för våldtäkt, betraktas som pestsmittade, de stämplas en gång för alla av samhället och har svårt att ta sig tillbaka.

En ogift kvinna som våldtas, kan räkna med att förbli ogift. Pressen är så hård att flera valt att ta sina liv.

Det viktigaste säger doktor Mufida, är att övertyga familjen om att det inte är kvinnans fel att hon blivit våldtagen.

– Därför börjar vi med att tala med familjen, vi försöker förklara att en våldtäkt inte är något man väljer, att det är emot ens egen vilja.

Hur många kvinnor som våldtagits under inbördeskriget vet ingen, men antalet offer som söker vård har ökat kraftigt.

Enligt offren är det främst legosoldater som är gärningsmän, ingen vill eller vågar vittna om huruvida också rebellstyrkor gjort sig skyldiga till såna övergrepp.

För att få offren accepterade vill Mufida dra ett likhetstecken mellan våldtäkter och skador som männen får när de strider vid fronten.

– Jag förklarar att precis som soldaterna vid fronten blivit av med en arm eller skadats på andra sätt, har också kvinnan sårats i kriget, säger dr Mufida.