Bok om bordellhärva går till rätten

Nu släpps en bok om bordell-härvan som politiker var inblandade i på 70-talet. Flera nya namn dyker upp i boken och nu väntar stämningar.

På tisdagen släpps en bok om handlar om 70-talets så kallade bordell-härva, där kända politiker och tjänstemän uppgavs gå till prostituerade.

I boken pekas ytterligare kända personer ut som inblandade i historien och redan innan boken tryckts har det kommit hot om stämning mot författarna.

Deanne Rauscher, en av författarna till boken säger att hon skrivit boken för att sanningen till slut ska komma fram.

– Jag har drivits av en upprördhet över den här mörkläggningen som ägde rum på 70-talet. Leden har slutits sig uppifrån och ner i ett samarbete mellan politiker, polis och jurister, säger hon.

Minister inblandad
Det hela började med att polisen våren 1976 grep en kvinna som förmedlade kontakt mellan prostituerade och deras kunder i Stockholm. Undre utredningen mot kvinnan som sedermera dömdes till fängelse för koppleri dök det upp flera kända namn bland kunderna till de prostituerade.

När Dagens Nyheter avslöjade att justitieminister Lennart Geijer var ett av de namnen tog skriverierna fart på allvar men det fanns många som var intresserade av att frågan inte skulle uppmärksammas.

Efter ingripande av den tidigare statsministern Olof Palme tvingades DN dementera och Geijer sa sig vara nöjd.

– Jag tycker att genom det brev som Olof Palme skrev till Dagens Nyheter där han punkt för punkt , sa han då.

Flera år senare visade det sig emellertid att DN i allt väsentligt haft rätt i sina påståenden, så klarlagd har historien aldrig blivit.

Boken bygger på intervjuer med prostituerade
Boken ”Makten, männen och mörkläggningen” som släpps på tisdagen bygger till stor del på intervjuer med de prostituerade kvinnorna och poliser som deltog i utredningen.

En anonym kvinnlig riksdagsledamot som enligt egen utsago själv var prostituerad under 70-talet stärker också vissa av uppgifterna.

Litar på sin egen research
Flera kända personer pekas ut som kunder till prostituerade men Deanne Rauscher säger sig inte vara orolig för att någon av dem ska stämma henne för förtal, eftersom hon uppger sig vara säker på att alla uppgifter stämmer.

För säkerhets skull har hon och förlaget ändå skaffat sig en advokat. Advokaten, Niklas Karlsson, säger förstås att Rauscher kommer att vinna att en eventuell rättslig prövning.

– De här uppgifterna är så välgrundade och man har valt att lämna ut de delar som är väldigt motiverade. Det finns ett stort samhälleligt intresse, säger Niklas Karlsson som är förlagets advokat.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista