Bankkunderna letar tryggare sparformer

När börsen störtdök valde många sparare att lämna aktiefonderna, och det har sålts andelar för 68 miljarder kronor sedan årsskiftet. Frågan är var pengarna finns nu.

– Vi ser ett stort inflöde i våra räntefonder och även fonder som innehåller både aktier och räntor, alltså fonder med lite lägre risk än enskilda aktiefonder. Det är den tydligaste mottagaren av pengarna, säger Katja Bergqvist, chef för Handelsbanken fonder.

SEB noterar även de ett inflöde till indexfonder, liksom till företagsobligationsfonder och hedgefonder.

Swedbank ser indexfonderna växa, men också det klassiska bankkontot. Håkan Johansson är sparansvarig på Swedbank.

– Bankkontot är definitivt populärt bland våra kunder. I takt med att kunderna har avyttrat riskplaceringar, aktier eller aktiefonder så har man också tillfälligt parkerat sina pengar, säger Håkan Johansson.

Riktigt hög sparränta går att få. Rekordet just nu har Fundior, med 6,25 procents ränta, om man vågar sparar i ett bolag som hade 300 000 i kassan vid halvårsskiftet och som saknar statlig insättningsgaranti. Sverigechef är Mats Haquinius.

– Vi tycker att det kostar för mycket pengar. Vi ger hellre de pengarna till våra kunder i form av en bättre ränta, säger Mats Haquinius.

Men den som sitter med pengarna på banken eller i tröga trygga räntefonder kan våga lite mer, anser Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB.

– Om du är långsiktig, om du kan acceptera att det svänger en del och att det finns risker i marknaden så skulle jag kanske våga rekommendera dig att försiktigt börja bygga upp lite positioner med aktier och annat, säger Johan Hagbarth.

Håkan Johansson på Swedbank tror också att spararna borde våga mer.

– En kund som har suttit still i båten har faktiskt inte kommit särskilt långt som sparare. Jag tror att man behöver börja ro lite i båten, säger Håkan Johansson.