Dement 90-åring utvisas till Ukraina trots protest

2:35 min

I eftermiddag ska 90-åriga Ganna Chyzhevska utvisas till Ukraina. Hennes fall har väckt stor upprördhet, eftersom hon är dement och inte har några anhöriga i sitt gamla hemland.

På finns det flera grupper som protesterar mot utvisningen. Där uppmanas bland annat till en samling utanför Arlandas terminal 5 klockan 13 i eftermiddag, ett par timmar innan utvisningen är planerad att verkställas.

Även påsprids uppmaningen att vara med på samlingen.

Ganna Chyzhevskas familj i Sverige har länge kämpat för att hon ska få stanna.

Hennes ombud, advokat Ignacio Vita, säger att det är ytterst svårt för äldre att få stanna med sina familjer i Sverige.

– De krav man har på hur hälsotillståndet ska kunna förbättras är orimlig eftersom den exkluderar i princip alla gamla människor. Gamla människor blir inte bättre, de blir successivt sämre.

90-åriga Ganna Chyzhevska är långtifrån den enda äldre person som begärt uppehållstillstånd i Sverige på grund av att de anhöriga lever här.

Migrationsverket har ingen statistik över hur många äldre anhöriga som nekas att få stanna, men säger att det absolut inte är sällsynt.

För att äldre ska få stanna i Sverige, krävs dels att man inte kan få någon vård i hemlandet, och dessutom att vården i Sverige ska leda till en varaktig förbättring av den sökandes hälsa. I det här fallet, med en dement person, är utsikterna till förbättring små.

Möjligheterna till uppehållstillstånd av humanitära skäl togs bort år 2006. Numera finns en möjlighet att få uppehållstillstånd om man har synnerligen ömmande omständigheter. Dit räknas hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet.

En första utvärdering som regeringen gjort om praxis blivit strängare, visar att det inte är så. Migrationsminister Tobias Billström säger att utvisningsbeslutet i det här fallet är riktigt.

– Till exempel vid synnerligen ömmande omständigheter måste man komma ihåg att vi har skrivit fram en lagstiftning som är begränsad när det gäller anhöriginvandring. Det finns också ekonomiska sidor av detta att ta hänsyn till. Det går inte att komma ifrån att kostnaden för en anhöriginvandring som skulle vara väldigt extensiv. Det är lätt att känna med den som vill ha hit sina nära och kära, men kostnaden för detta skulle bli väldigt stor, säger Tobias Billström (M).

Advokat Louise Bjurwill, som har arbetat vid FN:s flyktingkommissariat i 20 år, säger att hon är upprörd över fallet med Ganna Chyzhevska.

– Det är så oanständigt. Jag tycker att det är i paritet med ömmande skäl, om det stämmer, om man inte ifrågasätter det på något sätt. En ensam kvinna, 91 år, dement, svårt sjuk, inga anhöriga kvar i landet, säger Louise Bjurwill.

– Jag är nu på väg till Arlanda för att be flygbolaget att följa sina egna bestämmelser, säger Ganna Chyzhevskas dotterdotter Anna Otto till TT.

Enligt henne bör hennes mormor inte få gå ombord på ett flygplan eftersom hon kan bli aggressiv.

Ganna Chyzhevska uppges vara hjärtsjuk, nästan blind och lider av grav demens. Svenska Röda korset uppmanar därför Migrationsverket att ompröva sitt utvisningsbeslut.

"Det känns både orimligt och inhumant att utvisa en 91-åring kvinna som inte har en enda anhörig i sitt hemland", anser Ingela Holmertz, nationell chef för Svenska Röda Korset, i ett pressmeddelande.

Karin Wettre Annika Digréus Angela Wiese

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista