Kenya attackerar gerilla i Somalia

1:46 min

En ny allvarlig konflikt är under uppsegling på Afrikas horn. Kenyas militär har gått in i Somalia och förbereder sig nu på en större strid mot islamistgerillan al Shabaab. Anledningen är de kidnappningar som beväpnade gäng från Somalia har genomfört den senaste tiden, inne på kenyansk mark.

Kenyanska trupper rör sig i dag mot staden Afmadow, ett av al Shabaab-gerillans fästen i södra Somalia. Kenyanska armén får understöd på vägen av flygvapnet som bombar al Shabaab-fästen inne i Somalia. al Shabaab har svarat med att förflytta så många män de kan mot Afmadow för att möta den kenyanska armén.

Enligt invånare i kuststaden Kismayo tömdes staden i princip på al Shabaab-krigare i går när de fick order om att förflyttning. Från staden Afmadow flyr nu invånarna medan al Shabaab gräver skyttegravar runt staden.

– Ni ska få känna smärtan av kulor, meddelade en hög befälhavare för al Shabaab som häcklade den kenyanska armén för att vara stridsoduglig, inte minst i jämförelse med de vanaste al Shabaab-krigarna som har år av strider bakom sig.

Den militära offensiven är den kenyanska regeringens ursinniga svar på kidnappningarna de senaste veckorna, både av turister vid några av Kenyas turistorter längs kusten, och av hjälparbetare i flyktinglägret Dadaab vid gränsen mot Somalia.

Att beväpnade gäng går in i Kenya och tar utlänningar som gisslan, troligast för att byta dem mot pengar, slår hårt mot både Kenyas stolthet och rykte som ett säkert land i Afrika och mot den livsviktiga turismen som är en av landets främsta inkomstkällor. al Shabaab förnekar att de skulle ha något med kidnappningarna att göra och hotar nu med terroristattentat i Kenya om inte de kenyanska trupperna drar sig tillbaks.

– Era skyskrapor ska förstöras och turismen kommer att försvinna, sa en talesman för islamisterna.

al Shabaab har kopplingar till al-Qaida, som redan tidigare har haft Kenya som måltavla. Över 200 människor dödades i sprängattentatet mot den amerikanska ambassaden i Nairobi 1998 i ett av al-Qaidas första större terroristdåd.