Rättegången i Etiopien blev ett antiklimax

Rättegången mot de två svenska journalisterna i Etiopien startade i förmiddags och sköts sen upp till på torsdag. De två såg spända ut när de kom in i rättssalen som var proppfull av människor.

Nu spekuleras i om de kommer att släppas på torsdag.

De två svenskarna var prydligt klädda när de fördes in i rättssalen iförda handfängsel som kopplade dem samman. De såg lite slitna ut, mörka under ögonen, kanske hade natten varit sömnlös. Deras blickar visade att de var tagna av allvaret i situationen.

Johan Persson och Martin Schibbye gjorde tummen upp mot åhörarna i rättssalen. Martin gjorde en gest mot hjärtat, kanske en sorts gest att tacka för intresset och stödet hos alla som kommit. En rad länder var representerade, USA:s ambassadör och en rad andra diplomater från EU-länder. Också en rad internationella medier. Fler än hundra personer fyllde rättssalen och förhandlingarna blev försenade eftersom man fick flytta det hela till en större sal. Ett trettiotal andra åtalade satt i salen först men de fick sen gå ut när anhöriga till dem också pressade på för att komma in.

Vi journalister studerades noga av beväpnade poliser och vakter som stod ring runt oss. De två svenskarna fick uppge sina namn, adresser och utbildningar. Det blev lite märkligt och fnissigt i salen när Martin försökte förklara sin adress i Farsta.

Deras försvarsadvokater sa att de inte fått den fullständiga bevisningen som åklagaren åberopar, bland annat ett videoband.

Nu har domaren givit order om att bevisningen ska tas fram till torsdag, advokaterna måste också ha sin bevisning klar då. Men huvudanledningen till att förhandlingarna skjuts upp till torsdag är att de två medåtalade gerillamännen som greps samtidigt saknar advokater för att de inte har råd. Nu ska de få det ordnat med etiopiska statliga pengar till torsdag.

Jens Odlander är Sveriges ambassadör.

– Det var på formella, antagligen korrekta grundr som domaren bestämde att ajournera målet. Det berodde på att de två medåtalade inte hade fått någon offentlig försvarare. Samtidigt tycker jag att det är lite av ett antiklimax för de har ju haft lång tid på sig att förbereda det här.

De anhöriga kände var mycket skakade efter att ha suttit i rätten.

Hur kändes det att vara med i dag?

– Overkligt, säger Martin Schibbyes mamma Karin Schibbye.

Hur ser de ut att må?

– De är fortfarande starka och fantastiska.

Vad hoppas du nu?

– Att det ska gå fort.

Advokaterna säger att fallet kan ta sex månader, men samtidigt finns det spekulationer om att de kan släppas mot borgen på torsdag.

Flera ambassadörer sa att de ville visa solidaritet och var bekymrade över människorättssituationen i landet. Rene Milas representerar EU och betonade att unionen också har en plikt att skydda EU-medborgare.