Västra Götaland synar mobilkostnaderna

Som Ekot rapporterat tidigare har Sverige nordens högsta priser på mobilsamtal. Och i takt med att mobiltelefon-användandet ökar blir telefonräkningarna en allt viktigare post i företag och institutioners resultaträknigar.I Västra Götalandsregionen har kostnaderna för mobiltelefonerna ökat kraftigt dom senaste åren. Ekonomidirektören, Mats Friberg säger nu att regionen ska omförhandla alla sina avtal med telebolagen, för minska utgifterna för mobiltelefonsamtalen

Ekonomidirektören Mats Friberg har räknat ut att Västra Götalandsregionens kostnader för mobiltelefonerna ökat på två år. Från 10,2 miljoner 2002 till 12,5 miljoner i år, en ökning på nästan 23 procent.

Idag är det tre telebolag som anlitas för mobila telefontjänster, Telia Sonera, Vodafone och Comviq. Förhoppningsvis kan priserna pressas ytterligare genom att omförhandla avtalen, och förhoppningsvis betyder det, säger Mats Friberg, att bara ett eller två bolag anlitas och genom att Västra Götalandsregionen har 4.500 mobiltelefonabonnemang, så tror han att förhandlingarna kan leda till att utgifterna minskas eller åtminstone bromsas.

Ekonomidirektören tycker också att Telia Sonera, där svenska staten är en av ägarna borde tänka mer på att hålla nere priserna, än vad bolaget gör idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".