Byggbranschen blommar

Lågkonjunkturen är över för byggbranschen. Den starka tillväxten i svensk ekonomi gör att bygginvesteringarna väntas öka något under 2004 och 2005. Å det innebär fler jobb i byggindustrin, säger Peter Stoltz, prognoschef på Sveriges Byggindustrier, som presenterade en ny konjunkturbedömning idag.

- Ja läget ser ju mycket bättre ut. Enligt vår bedömning kan det leda till att sysseltsättningen i branschen kan öka med 10 000 personer under hela perioden 2004 till 2006, säger han. 

Uppsvinget för svensk ekonomi, har nu också satt fart på byggmarknaden.  Och det är framför allt bostadsbyggandet som lyfter byggmarknaden. Under första halvåret i år byggdes 25 procent fler lägenheter än under samma period i fjol. Det innebär att kommer börja byggas runt 24 500 nya lägenheter i år. Men någon fortsatt ökning är inte att vänta enligt, Peter Stoltz.

- Vi har sett en stark ökning av bostadsbyggandet under längre period. Men enligt våra bedömningar kommer bostadsbyggandet plana ut på den här nivån. En viktigt förklaring till det är att räntorna kommer stiga, både den korta och den långa.

Men samtidigt väntas flera stora anläggningsprojekt startas. Det handlar om Citytunneln i Malmö, Citybanan i Stockholm och satsningar på E6:an på västkusten samt nya etapper av Botniabanan. Det kommer ge ytterligare skjuts åt byggkonjunkturen, men det blir ingen jämn uppgång utan stora skillnader mellan olika delar av landet.

Utvecklingen i Stockholmsområdet kommer att vara lite svagare framöver, tror Peter Stoltz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".