Permafrosten i fjällmyrarna försvinner

De senaste decenniernas uppvärmning av jorden är redan märkbar i det arktiska området, visar forskning i Abisko i norra Lappland. Efter mätningar, som pågått i 35 år kan man nu se att permafrosten, den eviga tjälen, är på väg att försvinna från myrarna.

I de klimatrapporter, som tagits fram av FN:s klimatpanel IPCC beräknar man att uppvärmningen av jorden kommer att bli ännu större i det arktiska området än globalt.

– Permafrosten har försvunnit helt och hållet i vissa områden. När man tittar ut över myren här ser man blöta områden där det inte finns någon permafrost kvar. För bara fem--tio år sedan fanns det permafrost här, säger Torben Christensen från Lunds universitet, en av forskarna vid Vetenskapsakademins forskningsstation Abisko.

Mätningar sedan 70-talet
I Stordalen i Abisko sker klimatforskning i miniatyr, kan man säga. Här har det gjorts mätningar under lång tid.

– Här har gjorts mätningar av utbytet av växthusgaser mellan ekosystemet, myren och atmosfären sedan i början av 1970-talet, säger Torben Christensen.

Den upphöjda så kallade palsmyren tinar bara på ytan ner till 50 centimeter sommartid men här i Stordalen tinar den fullständigt på sina ställen. Man ser stora sprickor i myren som håller på att falla sönder. Det betyder också att vegetationen förändras.

Utsläpp av metangas ökar
Flygbilder som tagits med infraröd film med 30 års mellanrum visar att myrarna har blivit blötare med stora ytor öppet vatten. Dessutom ökar utsläppen av växthusgaser. Det gäller framförallt utsläppen av metan, en växthusgas som är ännu mer potent än koldioxid att öka växthuseffekten.

När myren blir varmare och tjälen försvinner ökar framför allt utsläppen av metan, en växthusgas, som är ännu mer potent för att öka växthuseffekten än koldioxid.

– Med en viss osäkerhetsmarginal så handlar det om en ökning av metanutsläpp på omkring 40 procent på landskapsnivå, säger Torben Christensen.

Kan man säga att resultaten är allmängiltiga för något större område än just här i Abisko?

– Det finns indikationer från Kanada, Alaska och Sibirien att det är samma tendens även där med att permafrosten håller på att försvinna. Om den är tendensen vi ser nu fortsätter så kommer den typen av ekosystem som finns här inte att finnas kvar om några få årtionden. Det är ganska säkert, säger Torben Christensen, forskare vid institutionen för naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".