Unga tibetaner protesterar genom självbränning

1:38 min

Det är oroligt i tibetanska områden i Kina. En ung nunna har bränt sig själv till döds i protest mot kinesiska myndigheters kontroll av tibetaner, i den senaste av en rad självbränningsprotester i ett tibetanskt område i Kina. Samtidigt rapporteras att polisen skjutit två tibetanska demonstranter som krävde frigivning av gripna tibetaner i söndags.

Den 20-åriga nunnan Tenzin Wangmo brände sig själv till döds i går i den tibetanska Aba-prefekturen, enligt den pro-tibetanska organisationen Free Tibet. Det sägs vara första gången en tibetansk kvinna har bränt sig själv till döds och är den åttonde rapporterade självbränningen bland tibetanska aktivister i Aba på sju månader.

Under helgen ska det även ha förekommit protester i ett annat tibetanskt område i Sichuan, där kinesisk polis ska ha skjutit två tibetanska demonstranter.

Den senaste serien av självbränningar började i mars, då en ung munk från Kirti-klostret brände sig själv på den tredje årsdagen av protesterna och upploppen i Lhasa 2008, som spred sig över tibetanska områden i sydvästra Kina. Sedan dess har kinesisk polis och militär satts in för att bevaka klostret.

Kinesiska medier censureras hårt i frågor som rör etniska konflikter. Enligt den halvofficiella nyhetsbyrån China News kinesiska rapport i lördags karaktäriserar religionsmyndigheterna i Aba självbrännarna som unga, omogna, lågutbildade personer utan urskiljningsförmåga och med en gemensam bakgrund i Kirti-klostret, det största klostret i Abaprefekturen.

Enligt nyhetsbyrån Xinhua rapporterades polisen ha beslagtagit skjutvapen i samma kloster efter demonstrationer och våldsamma upplopp i de tibetanska områdena våren 2008.

Enligt den pro-tibetanska rörelsen Free Tibet ska Kirti-klostret ha utsatts för nya hårda utrensningar och omskolningskampanjer. Och antalet munkar där ska ha minskat från 2500 till 600 sedan mars i år.