Malmö vill ha skadestånd av supporter

1:45 min

Den 19-åriga fotbollssupporter, som sprang in på planen och attackerade Helsingborgs målvakt under allsvenska derbyt mellan Malmö FF och Helsingborg i våras, dömdes i dag av Malmö tingsrätt till dagsböter för ringa misshandel, ofredande och brott mot ordningslagen.

Händelsen i maj fick stora konsekvenser för klubben, enligt Malmö FF:s kommunikationschef Per Welinder.

– Det kostar väldigt mycket. Publiksiffran har gått ner sedan den matchen, vi har halkat efter i tabellen i onödan. Vi är normalt sett väldigt svårslagna på hemmaplan och nu ligger vi på fjärde plats i tabellen och saknar bara några poäng upp till den där tredje platsen som innebär spel i Europa, säger han.

Malmö tingsrätt skriver i domen att 19-åringen, förutom att springa in på planen, också kastat en smällare mot Helsingborgs målvakt.

Publiksnittet på arenan har minskat med drygt 1 000 personer sedan händelsen i maj.

Efter det har Malmö FF ökat säkerheten på arenan bland annat genom att hyra in ett vaktbolag som nu ansvarar för säkerheten, förbättrat visitationen vid entréerna och ökat kameraövervakningen.

Malmö FF har också drivit frågan om att kunna tömma de sektioner där det är stökigt så att matcherna kan spelas klart.

– Det är väl något som jag tror vi kommer att få se framöver. Vi hade beredskap för det när Djurgården var här för en omspelsmatch. Då var polis, säkerhetsbolag och Djurgården med på att vid problem som riskerar att stoppa matchen så ska vi kunna tömma läktaren.

Både Malmö FF och Canal Plus, som sände matchen, har sagt att man tänker driva skadeståndskrav mot19-åringen, men hur skadeståndskraven ser ut är oklart.

– Generellt sätt är det svårt att driva skadeståndsmål i Sverige. Det är inte som i amerikansk tv utan vi måste kunna visa vilka förluster vi har haft för att kunna få skadestånd, säger Malmö FF:s kommunikationschef, Per Welinder.