Moderaterna viker sig inte om turordningsregler

1:31 min

Det ser svårt ut för Folkpartiet och Centerpartiet att få gehör hos Moderaterna för idéerna att ta bort turordningsreglerna vid uppsägningar. I morgon inleder Moderaterna sin partistämma och det finns inte många motioner om att partiet ska ansluta sig till den linjen.

– Jag skulle nog säga att så pass enade som vi är just nu i synen på att trygga den svenska modellen, det är frågan om vi någonsin har varit det, säger Tomas Tobé, arbetsmarknadspolitisk talesman för Moderaterna.

Förra veckan fattade Folkpartiet beslut om att verka för ändrade turordningsregler när ett företag ska säga upp folk. Det ska vara kompetens i stället för anställningstid som räknas, menar Folkpartiet.

Centerpartiet är redan tidigare av samma uppfattning. Men det ser mörkt ut för de mindre regeringspartierna att få något gehör hos Moderaterna.

– Vi har ju i Sverige ganska generösa möjligheter för arbetsgivare att ha både ungdomar och andra på prov- och visstidsanställningar innan man går vidare med fasta tjänster där las-reglerna kommer in. Så jag delar inte den bilden, säger Tomas Tobé.

Sedan Moderaterna under Fredrik Reinfeldts ledning ändrade partiets inställning till kollektivavtal och turordningsregler – från kritiker till förespråkare – har det ändå funnits kvar ett visst motstånd hos en del moderater.

Men när partiet nu inleder sin partistämma i Örebro på torsdag syns inte mycket av det motståndet i de motioner som lämnats in. Tomas Tobé ger vare sig Folkpartiet eller Centerpartiet särskilt mycket hopp om att Moderaterna kommer att ändra sig på den punkten.

– Jag välkomnar att man är engagerad i att minska ungdomsarbetslöhet. Men Moderaternas besked är att vi tänker se till att vi har en trygg svensk modell som innebär att vi både har en balans mellan flexibilitet för företagen, men också en trygghet för arbetstagaren, säger Tomas Tobé.