Stora förluster när Kadaffi-fäste föll

2:00 min

I Libyen har övergångsrådets styrkor nu intagit staden Bani Walid ungefär 16 mil söder om Tripoli. Men striderna för att ta staden var hårda och nu strömmar skottskadade unga män till sjukhusen i Tripoli.

En av de skadade är 21-åriga Omar:

– Jag blev skjuten i benet under gatustriderna i Bani Walid nu i fredags. Det var en krypskytt i ett hus som sköt mig och kulan krossade min benpipa, säger Omar och pekar på sitt bandagerade ben.

Omar ligger under en filt i en sjukhussäng på ett av de största sjukhusen här i Tripoli. Han delar en ekande sjukhussal med fem andra skottskadade unga män. I korridoren utanför är det liv och rörelse: patienter med kryckor trängs med sjukhuspersonal, anhöriga och en massa vakter med kalashnikovs.

Det finns ännu inga uppgifter om hur många som har skadats eller dödats i striderna vid Bani Walid. Men en militär talesman för övergångsrådet säger att förlusterna har varit stora.

I och med att Bani Walid nu har fallit så är det bara delar av hamnstaden Sirte som fortfarande kontrolleras av Kadaffianhängare. Men oroligheterna fortsätter trots det även på andra håll runt om i Libyen.

I sängen bredvid Omar ligger 18-åriga Abdul. Han skottskadades när han stred mot Kadaffianhängare under de oroligheter som blossade upp i ett bostadsområde här i Tripoli nu i fredags, säger han. Kadaffianhängarna förlorade den striden, och mellan tjugo och trettio av dem tillfångatogs.

Det styrande övergångsrådet i Libyen har fått kritik från internationellt håll för att de som har tillfångatagits efter att ha stridit för Kadaffi ofta behandlas illa och inte får tillgång till tillräcklig sjukvård. Och alla patienter på det här sjukhuset har stridit mot Kadaffi bekräftar läkaren Aisha Mohammed.