Palestinier och israeler firade samtidigt

1:47 min

Det har varit en historisk dag i Mellanöstern när den kände israeliske fången Gilad Shalit släpptes fri i en fångutväxling där över 1 000 palestinska fångar släpps ur israeliska fängelser i två etapper. Gilad Shalit är just nu på väg hem i helikopter till sitt föräldrahem i norra Israel efter att ha träffat premiärminister Benjamin Netanyahu i Tel Aviv och genomgått en läkarundersökning.

Det hör inte till vanligheterna att palestinier och israeler firar samtidigt. Men i dag har det varit glädjescener i Israel när den unge soldaten Gilad Shalit kom hem - blek och mager, men med ett brett leende på läpparna. I fem år har han varit ett öppet sår i Israel.

– 19-åringen som greps hade kunnat vara son till oss alla, säger man.

Trots att priset blev högt är alla israeler stolta över att ett enda soldatliv värderas så högt att man inte lämnar någon i sticket.

Samtidigt i Gaza och på Västbanken har det varit jubel, varma omfamningar och kindpussar när den första gruppen av palestinska fångar återvände hem - i vissa fall efter flera decennier i israeliska fängelser. 

Men när glädjetårarna torkat börjar poängräkningen - vem tjänade mest på fångutväxlingen? Alla vill göra det till sin seger. Till och med Egypten som deltog som medlare och norpade den första tv-intervjun med Shalit till många israelers bestörtning.

Både Israels premiärminister Netanyahu och Hamas i Gaza beskriver fångutväxlingen som sin seger. Båda var i starkt behov av en pr-framgång efter att ha hamnat i skuggan av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas popularitetsuppsving. Både Israel och Hamas surade medan Abbas gjorde sitt framgångsrika utspel om en palestinsk stat i FN. Och båda har intresse av att underminera den palestinske presidenten.

Hamas kan nu säga till palestinierna att väpnad kamp lönar sig. Det var Hamas som fick till stånd fångutväxlingen så att morfar som suttit bakom galler i två decennier för första gången fick träffa sina 18 barnbarn.