"EU bör ha en röst i säkerhetsrådet"

Japan, Brasilien, Tyskland och Indien vill ha permanenta platser i FN:s säkerhetsråd. Utspelet kommer i samband med att världsorganisationen diskuterar stora förändringar för att göra säkerhetsrådet mer demokratiskt.

Statsminister Göran Persson, som under natten till tisdagen, höll Sveriges tal i generalförsamlingen, är tveksam till de fyras önskemål.

– Det finns mycket goda skäl att de ska vara med men det klart att det är andra som också anmäler sig. Det är en granlaga avvägning. Stora folkrika stater som man inte tänker på, till exempel Indonesien, Nigeria, Mexiko och varför inte Italien. Kön är ganska lång, säger han.

Göran Persson håller med de kritiker som säger att FN:s struktur idag speglar hur världen såg ut 1945.

I sitt tal, som i övrigt främst bekräftade redan kända svenska ståndpunkter i världspolitiken, underströk Persson behovet av FN-reformer. Han presenterade bland annat förslaget att EU framöver bara ska ha en plats i säkerhetsrådet.

– Här sitter EU med Frankrike och England. Tyskland vill vara med och Italien står också där och trampar. Det klart att det blir lite trångt med européer kring bordet när länder som exempelvis Nigeria inte alls nämns i sammanhanget. Vi måste börja tänka lite i nya banorna, säger Göran Persson.

– Sedan tror inte jag att det är särskilt realistiskt att tro att britter och fransmän skulle vilja släppa sina poster, men bara för att markera att man kanske också måste tänka nytt om man ska få till stånd någonting annat än det vi har så kan man väga ett sådant förslag.

Men är det inte bara en markering, varför skulle de vilja ge upp sina maktpositioner?

– Det klart att det är en markering. Jag skulle bli mycket förvånad om britter och fransmän sa att Sverige har i FN:s generalförsamling sagt att vi nog ska överge våra platser. Så går det inte till men bara för att illustrera. Det är inte givet det vi har.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista