Starkt men inte enigt stöd för Göran Hägglund

2:08 min

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har nu stöd av 16 av partiets 26 distrikt i kampen om partiledarposten, medan fyra distrikt vill ha en annan partiledare. Det tunga Jönköpingsdistriktet har nu ställt sig bakom Hägglund.

– Ja, vi förordar Göran Hägglund som lagledare för det lag som vi ser att det är viktigt att vi får en tydlig styrning och ledning av. Vi tror att Göran kommer att göra det på ett klokt och bra sätt. Så vi ser det som ett gott val att låta Göran fortsätta, säger Irene Oskarsson, ordförande för Kristdemokraterna i Jönköping.

De senaste dagarna har ett par kristdemokratiska distrikt bestämt vilka de vill nominera som partiordförande för Kristdemokraterna. Jönköping och Jämtland har ställt sig bakom sittande partiledaren Göran Hägglund.

Uppsala har däremot valt att stödja utmanaren, riksdagsledamoten Mats Odell, som sen tidigare också stöds av Stockholms län. Uppsaladistriktet vill samtidigt ha nya personer på viceordförandeposterna: kommunalråden Ebba Busch i Uppsala och Bengt Germundsson i Markaryd.

– Vi tycker att han är tillgänglig och har erfarenhet. Han är i vårt tycke den skickligaste debattören som finns i Sveriges riksdag. Vi behöver ett nytt ledarskap och vi tror att de här tre skulle ge ny inspiration och förmåga att kommunicera på det sätt som vi tror krävs 2014, säger Mikael Oscarsson, ordförande för Uppsaladistriktet.

Men det är inte bara två distrikt som säger nej till Göran Hägglund.

Södra Älvsborg har valt att nominera fyra personer till ordförandeposterna. Enligt uppgift till Ekot är inte Göran Hägglund nominerad. Bohuslän nominerar inte någon kandidat, men samtidigt har en majoritet i distriktsstyrelsen att den inte vill ha Hägglund som partiledare.

Dessutom har ungdomsförbundet valt att stödja Mats Odell och i går skickade det viktiga Seniorförbundets ordförande, Leif Hallberg, ut ett medlemsbrev där han starkt kritiserar Hägglund och menar att han inte vill lyssna på partiets förbund och att inte heller lyckas driva någon långsiktig politisk linje medan han strör skämt omkring sig i debatten.

Men Hägglund har än så länge störst stöd i partiet. Hans kritiker, som Mikael Oscarsson, hoppas därför på en förlängd valprocess och att den ska kunna förändra utvecklingen.

– Det måste få bli en andra omgång likt Centerpartiet, där kandidaterna nu får resa runt landet och berätta om deras vision, vad de vill föra fram. Det måste nu få ske så att ombuden kan fatta informerade beslut.