Butikssnatterier kostar 6,5 miljarder kronor

1:33 min

Varje år stjäls det för nästan 6,5 miljarder kronor i svenska butiker. Det är mer än i våra grannländer. Och det är vi, övriga konsumenter, som får betala för stölderna i form av ökade priser.

Långt ifrån alla betalar för sig i butiken. Faktum är att enligt en ny undersökning, beställd av ett elektronikföretag som inriktar sig på säkerhetsutrustning, stjäls det varor för 6,4 miljarder kronor varje år från svenska butikskedjor, det är 1,4 procent av årsomsättningen. Men det kan vara mer.

Svensk handel gjorde en liknande undersökning för några år sedan och den visade på stölder för 9 miljarder - varje år.

Stölderna får stor betydelse för butikerna och i slutändan också konsumenterna. En tvåbarnfamilj får i genomsnitt betala 3 000 kronor per år i form av höjda priser för att täcka upp för stölderna.

I stort sätt allt kan stjälas. Det handlar om mat, kläder, smink, dataspel och annat som går att sälja vidare. Och det är inte främst ungdomar som snor godis, det handlar om. Det kan vara vem som helst, som en affärsman eller en pensionär eller allra vanligast organiserade ligor.

Också de anställda står för en stor del av stölderna, 30 procent enligt intervjuerna med butikernas säkerhetsansvariga. Men det kan vara svårt att upptäcka och anmäls inte alltid.

Svensk Handel efterlyser bättre säkerhet och mer utbildning så att de ska veta vad de sa göra om de upptäcker en snattare.

Snatterier

Det här stjäls mest
Accessoarer
Rakningsprodukter
Kött- och ostprodukter
Barnkläder
Parfymer
Kosmetika
Frilufts- och modekläder
Dataspel
MP3-spelare

Globalt sett är svinnet störst i Indien med 2,38 procent av butikernas omsättning. I Europa har Ryssland högst andel svinn med 1,74 procent.

I Europa har Schweiz minst andel svinn, 1,04 procent. I Europa stjäls det i genomsnitt för 886 kronor per tillfälle. Totalt grep europeiska butiker 3,3 miljoner tjuvar mellan juli 2010 och juni 2011.
Källa: Global Retail Theft Barometer (TT)

Lotta Myhrén

Ekot/P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista