Tonen hårdnar mellan Ukraina och EU

1:46 min

Efter domen förra veckan mot Ukrainas tidigare premiärminister Julia Timosjenko hårdnar nu ordkriget mellan EU och Ukraina.

Ett inplanerat möte mellan landets president Viktor Janukovitj och EU-kommissionens ordförande på torsdag har ställts in.

I Kiev är irritationen stor över vad man kallar oacceptabla påtryckningar från EU:s sida.

– Jag tänker inte komma och tigga hos någon, sa Viktor Janukovitj när han i går träffade utländska medier i Kiev.

Och den ukrainska presidenten gjorde klart att han inte är beredd att böja sig för några påtryckningar - domen mot Julia Timosjenko ligger än så länge fast - vare sig Europa tycker om det eller inte, meddelade presidenten.

Europa tycker inte om det - och i dag kom beskedet att mötet mellan Viktor Janukovitj och EU:s ledning som skulle ha hållits nu på torsdag skjuts på framtiden. Tanken var att diskutera det samarbetsavtal som parterna enligt planerna skulle ha skrivit på före årsskiftet.

Men efter förra veckans dom på sju års fängelse mot Ukrainas tidigare premiärminister Julia Timosjenko har förhandlingarna stannat upp. Timosjenko dömdes för att ha överträtt sina befogenheter när hon 2009 drev igenom ett kostsamt gasavtal med Ryssland. EU anser att hela rättsprocessen är politiskt färgad och mest ett sätt för president Viktor Janukovitj att undanröja sin värsta politiska rival.

I parlamentet i Kiev strider Timosjenkos parti Bjut för att den paragraf i strafflagen som Timosjenko har fällts för ska avkriminaliseras - eftersom lagstiftningen anses föråldrad. I dag lämnade hennes partianhängare parlamentets plenisal i protest mot att en majoritet sa nej till att ta upp frågan under dagens möte.

Medan relationen till EU blir allt frostigare är tongångarna mellan Ukraina och Ryssland vänligare än på länge. I dag träffades landets presidenter i ukrainska Donetsk för att bland annat diskutera det gasavtal som tecknades av Julia Timosjenko och som den nuvarande ledningen vill riva upp. Dagens besked var att förhandlingarna går framåt. När det gäller domen mot Timosjenko sa Rysslands president Dmitrij Medvedev att det är en inre angelägenhet för Ukraina.