Ockupationer i krisens spår

1:49 min

I dag inleds en två dagars generalstrejk i Grekland. Samtidigt inleder parlamentet en debatt om nästa steg i landets åtstramningspaket. Paketet är ett villkor för att landet ska räddas undan konkurs av övriga euroländer. Men protesterna mot åtstramningarna tar sig allt mer anmärkningsvärda former.

Det grekiska samhällssystemet är på väg att sluta fungera. Flera av regeringens departement är nu stängda och ockuperade av de anställda!

Eliza Karakousi som arbetar på finansdepartementet har krupit under den bevakade gallerdörren för att komma ut och prata om vad deras aktion handlar om. Inget arbete utförs på departementet. Det är ockuperat av de anställda sedan en vecka tillbaka.

I förra veckan stoppades förhandlarna från Internationella valutafonden från att komma in. På fasaden som vetter mot parlamentet hänger en sex våningar hög banderoll. Ockuperat, står det. Högtalare skräller ut sånger och brandtal, ockupanter står på balkongerna och viftar med svarta fanor.

– Målet med ockupationen är att tvinga regeringen att avgå, säger Eliza Karakousi.

Det bästa är om regeringen går nu direkt, enligt Eliza Karakousi. Samtidigt tillstår hon att det inte skulle lösa landets problem omedelbart men menar att det måste komma in nya människor som kan omvärdera hela Greklands situation.

Som alla andra demonstranter Ekot är i kontakt med har hon inga alternativa förslag till lösning på Greklands konkursmässiga situation. Annat än att det är fel att göra så kraftiga åtstramningar. Och det är i och för sig en hel del tunga ekonomer som håller med om.

Åtminstone inrikesdepartementet, arbetskraftsministeriet och utbildningsdepartementet i Aten är också ockuperade av anställda som står inför lönesänkningar och nedskärningar av offentliganställda.

Ockupationerna kommer att fortsätta, enligt Eliza Karakousi.

– Det är det enda vi kan göra för att göra våra röster hörda, avslutar hon.