Första fria valet på länge närmar sig

2:14 min

I Tunisien återstår det nu bara några dagar av kampanjen inför söndagens val. Det blir det första fria valet på årtionden och många hoppas på en rejäl nystart efter den störtade diktatorn Ben Ali.

Totalt 217 ledamöter ska röstas fram till en konstituerande församling, som snabbt ska avgöra hur landet ska styras.

Men i staden Sidi Bouzid i den fattiga södern befarar många unga arbetslösa att deras liv inte kommer att påverkas nämnvärt av valet.

– Jag är arbetslös och har just skaffat mig ett pass för att åka till Libyen och söka jobb, säger Walid Bouazizi, kusin till den världskände frukthandlaren som brände sig själv till döds i vintras.

Ur innerfickan halar 26 åringen, med de mörka sammetsögonen, fram ett nytt stelt grönt pass - som han lyckades få på fyra dagar tack vare en muta. Att rösta på söndag intresserar inte honom.

– Jag har inte registrerat mig och har heller aldrig varit engagerad i något parti. Valet intresserar inte mig, säger Walid.

Han är inte ensam om att vända den demokratiska processen ryggen. Många unga tunisier hörsammar nu i stället Libyens appell om arbetskraft och litar på löftet att de kommer att prioriteras för jobben att bygga upp grannlandet igen.

De unga i den fattiga staden Sidi Bouzid är i desperat behov av pengar till mat och boende.

3 700 000 tunisier, vilket motsvarar drygt halva den vuxna befolkningen, har registrerat sig för att lägga en röst på någon av alla de omkring 11 000 kandidater, som hoppas få ingå bland ledamöterna i den konstituerande församlingen.

På gatorna runt om i landet har var och en av de 81 partierna sin lilla ruta bredvid de andra på murar, där valaffischerna är tillåtna.

I huvudstaden lockar de till diskussioner och kommentarer, men här söderut i det fattigare inlandet är det betydligt färre som stannar upp och läser.

Livet blir allt dyrare och även välutbildade har svårt att få jobb. Dessutom är korruptionen lika omfattande som tidigare, enligt Walid Bouazizi.

Många säger att de, eftersom de är ovana vid val, inte vet vad de ska vänta sig av söndagen, men att de hoppas att Tunisien ska bli lugnare igen.