Vad händer efter frigivningen av Gilad Shalit?

1:55 min

Israeler och Palestinier firade till sent in på natten gårdagens lyckade fångutväxling. Men eftersom den historiska händelsen inte på något sätt innebär att fredsprocessen återupptas, frågar sig nu båda sidor vad som händer nu.

Vilka mönster kommer denna överenskommelse att skapa i fråga om Hamas taktik i framtiden, om Israels höga pris för en fånge och vad säger obalansen i antalet fångar om synen på palestinier respektive israeler?

Det är frågor som både palestinier och israeler ställer sig efter gårdagens fångutväxling.

– Vi överlistade Israel, trots att de har all världens underrättelseteknologi till sitt förfogande, lyckades vi hålla Shalit gömd i fem år, sa Hamasledaren Khaled el Meshaal i går.

När de frigivna palestinska fångarna började strömma in i Gaza, löd en av talkörerna bland de jublande gazabor: "vi vill ha en ny Shalit".

I Israel varnar man nu för att fångutväxlingen kan leda till fler tillfångatagna Israeliska soldater, en taktik som även Fatah kan komma att använda sig av. Nu kan Hamas ju hävda att det är det enda som biter på Israel och är mycket effektivare än att sitta i konferensrum på lyxhotell och förhandla med fienden.

Trots det höga pris Israel fick betala för Gilad Shalit är de allra flesta israeler stolta och säger att detta stärker sammanhållningen i Israel och övertygelsen om att nationen alltid kommer att stå bakom sina soldater. 

Men det finns också de israeler som inte drar sig för att säga i TV att en israel är värd mer än 1000 palestinier:

Den palestinska politikern Hanan Ashrawi konstaterar att medan hela världens sympati finns hos Gilad Shalit, är de palestinska fångarna bara abstrakta siffror.

– Men det är 477 familjer som inte har sett sina barn på tiotals år.