Översvämningarna allt värre i Bangkok

2:16 min

Minst 315 människor har nu dött i de värsta översvämningarna i Thailand på ett halvsekel, detta efter ovanligt kraftiga monsuregn i år. Vattnet har brutit igenom skyddsvallar och dränkt ett industriområde strax norr om Bangkok, och nu varnar myndigheterna åter för att huvudstaden är i farozonen.

Vattnet forsar fram under bostäder i slumkvarter alldeles vid mäktiga Chao Praya-floden som svullet ringlar sig igenom Bangkok.  Nu vädjar guvernören om att en miljon sandsäckar till ska staplas upp för att skydda innerstaden från vattenmassor på väg norrifrån.

Patcharin Wongpanya och hennes familjs golv är delvis täckt av vatten.

– Vi sover dåligt för vi vet inte om vattnet ska stiga ännu mer, säger hon.

– Ibland flyter ormar in i vardagsrummet här, men de gör ingen skada, de brukar simma iväg, säger hon, medan tv:n på byrån ger senaste krisuppdateringen.

Centrala Bangkok har klarat sig hittills, men vi följer situationen noga och gör vårt bästa för att skydda huvudstaden, säger regeringens taleskvinna Anuttama Amornwiwatt till Ekot.

Hon säger att internationell hjälp strömmar in, hon nämner länder som Kina, Japan, USA och Danmark som snabbt skickat förnödenheter och experter.

– Vi behöver livsmedel, framför allt konservburkar. Och mediciner, säger hon.

Hundratals fabriker, många av dem japanska bil- och elektronikjättar, norr om Bangkok har översvämmats och produktionen stoppats. Risfält är också översvämmade. Thailand är världens största risexportör.  Översvämningarna väntas få stora ekonomiska konsekvenser, de kan minska tillväxten med 1,7 procentenheter i år.

Oppositionen tar också varje tillfälle att kritisera den nyvalda regeringen under Yingluck Shinawatra för hur den hanterar krisen. Yingluck vann stort i valet men bittra känslor består efter senaste årens ibland våldsamma politiska splittring.

Ljudet av hundratals volontärer hörs i regeringens krisledningscentral i gamla Don Muang-flygplatsen. Det prasslar när de packar förnödenheter åt de drabbade i tunna plastpåsar och militären distribuerar med hjälp av lastbilar, helikoptrar och båtar.

– Jag är så glad över att vara här och hjälpa till, vi ser så många thailändare, och en del utlänningar, här för att hjälpa, här är vi alla enade, säger en av volontärerna, Waraporn Boongjoy.