Telias vd optimistisk trots vinstfall

2:22 min

Telia Soneras vinst före skatt det tredje kvartalet blev 7,3 miljarder kronor. Det är 1 miljard mindre en motsvarande period för ett år sedan. Telia-vd:n Lars Nyberg var ändå nöjd med resultatet och säger att den osäkra världsekonomin inte påverkar bolaget ännu.

– Just nu påverkar den oss inte alls, men förra gången, 2008, gick telefontrafiken ner. Om vi tittar på de baltiska länderna såg vi att omsättningen gick ner med kanske 20 procent, och då blir det lite besvärligare, säger Lars Nyberg.

Försiktigt optimistiskt. Så uttrycker sig Telia Soneras vd Lars Nyberg om framtiden, trots att vinsten före skatt i juli, augusti och september blev en miljard sämre än samma period i fjol.

Skuldkrisen påverkar inte alls i nuläget och Telia Sonera behåller prognosen för helåret att bolagets omsättning ska växa med 3 procent.

Expansionen i Centralasien är viktig, men mobilmarknaden i Sverige har gått bättre än väntat:

– Även om Euroasia är tillväxtmotor så står det bara för hälften av tillväxten, och jag är jättenöjd med att vi växer i mobilt Sverige. Vi har vuxit i mobilt i Sverige nu i fyra, fem, sex år, och jag har trott många gånger att den där tillväxten kommer nog att gå ner snart, men det har den inte gjort, säger Lars Nyberg.

I den gamla ägarstriden om teleoperatören Turkcell har en skiljenämnd beslutat att Cukorova ska betala över 6 miljarder kronor i skadestånd till Telia Sonera. Men Lars Nyberg är inte nöjd med det:

– Ja, man ska ju få några pengar också. Men det är inte pengarna det handlar om i första hand utan det handlar om att Turkcell ska utvecklas som bolag. Så länge man har en styrelse som inte kan komma överens om någonting fungerar inte bolaget, och det är det primära att få det upplöst.

Telia Sonera har fått kritik för att man verkar i länder där de mänskliga rättigheterna kränks.

Vitryssland är kanske det tydligaste exemplet, vilka risker finns där?

– Vi är inte i Vitryssland, det är Turkcell som är i Vitryssland och vi har ett låst läge i styrelsen, så jag kan inte kommentera så mycket om vad de gör i Vitryssland, säger Lars Nyberg.

– Men vi är ju i andra länder där man kan ifrågasätta eller konstatera att det inte finns den demokrati som vi är vana vid i Sverige. Men då är telekommunikation ett väldigt bra verktyg för att öka kommunikationen och möjligheten att argumentera. Finns det sanktioner från EU eller FN så går vi inte in i de länderna, men finns det inte sanktioner och vi tror att vi kan göra ett bra jobb på rätt sätt och tjäna pengar, då går vi in, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.