Anklagas för terrorism i etiopisk tidning

1:42 min

En etiopisk statskontrollerad tidning skriver i dag att de svenska journalisterna som står åtalade i Etiopien anklagas för att ha gått med på att använda sina yrkeskunskaper för att stärka den terrorstämplade ONLF-gerillan.

Artikeln om anklagelserna mot de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson står på den statskontrollerade tidningen Ethiopian Heralds förstasida i dag. Men inte ett ord om deras ståndpunkter.

Tidningen skriver att de två svenskarna, enligt åtalet, reste till London för att träffa den terrorstämplade gerillarörelsen ONLF:s pr-chef vid namn Abdi i maj i år.

Enligt den regimkontrollerade Ethiopian Herald, en av landets största tidningar, gäller åtalet också hur de i hemlighet ska ha kommit överens med pr-chefen om att använda sina yrkeskunskaper för att främja och flytta fram positionerna för ONLF-gerillan.

De ska ha rest från Sverige till Somalia där de har fått vapenträning. Sedan ska de enligt artikeln ha börjat samla in underrättelsematerial om potentiella oljefält och oljeprojekt i Ogaden-regionen.

Tidningen beskriver den insamlingen av material som terroristaktiviteter. Det var just vid deras övervakning av området och säkerheten kring oljeprojekten som de greps vid en eldstrid enligt den statskontrollerade tidningen.

Den skriver bara kort om förhandlingarna i går i Addis Abeba fick avbrytas. De skriver inte alls om försvarets inställning eller domarens synpunkter.

Johan Persson och Martin Schibbye har hela tiden nekat till terroranklagelserna men erkänt den olovliga inresan i Etiopien.

En annan etiopisk tidning, ER, som är privatägd och mer självständig beskriver mer från rätten och försvarets synpunkter på bevismaterialet från åklagaren.

Tidningen skriver också om en förvirring hos domstolen om var förhandlingarna skulle hållas. Förseningen berodde bland annat på att rätten försökte hitta tolkar. 

De anhöriga som finns på plats i Etiopien har i dag besökt Johan Persson och Martin Schibbye i fängelset och kunnat lämna över en del personliga saker.