ohio

Allmänheten varnas för förrymda vilda djur

1:27 min

Ett 50-tal vilda djur - bland annat tigrar, lejon, grizzlybjörnar och vargar - har rymt från en privat djurfarm i Ohio i USA. De allra flesta av dem har skjutits av den lokala polisen men myndigheterna varnar nu människorna i området för dem som fortfarande är lösa.

Om man råkar på en tiger eller en björn till exempel ska man inte springa, man ska stå kvar och skrika och göra sig så stor som möjligt, då är chansen störst att de lämnar en i fred, säger Jack Hanna, chef för den största djurparken i Ohio.

Skolorna är stängda i området nära staden Zanesville i västra Ohio, folk uppmanas att om möjligt stanna inomhus och inte lämna sina bilar om de är ute på vägarna.

Det var sent i går som folk började se vilda djur i området som hade rymt från en privat djurfarm. Burarna var öppnade och ägaren hittades död på området, förmodligen har han först släppt djuren lösa och sedan begått självmord genom att skjuta sig själv.

Runt 50 poliser sattes in i jakten på djuren och under natten dödades knappt 40 djur. Enligt myndigheterna var det omöjligt att söva ner djuren när det var mörkt och de var en fara för människorna i omgivningen.

Nu när det har ljusnat ska man övergå till att i stället försöka fånga in dem som återstår: några tigrar, vargar och björnar. Det regnar och man tror att djuren ligger och trycker någonstans; de fick mat senast i måndags så de anses inte direkt hungriga. Ohio har liberala lagar för att hysa vilda djur och de reglerna har nu börjat ifrågasättas.