rapportfloden

Inga moln än men bistrare tider väntas

2:59 min

Nu är rapportfloden i full gång - och i dag var det tiotalet börsnoterade bolag som berättade hur det har gått under det tredje kvartalet.

Ekonomiekot valde att följa tre stora, Nordea och Telia Sonera och SKF.

Omsättningen för SKF ökade med över en miljard till 16,5 och vinsten ökade med 400 miljoner till 2,3 miljarder vid en jämförelse mellan kvartalen i år och förra året.

SKF har öppnat en ny fabrik i Kina och mycket av det som surrar kring verkstadsbolag och SKF handlar om Kina, och om inbromsningen i världsekonomin börjar märkas även i den reala ekonomin.

Och svaret är nej, det gör det inte. Eller snarare, det gjorde det inte under det tredje kvartalet. SKF tror att de flesta industrimarknaderna kommer att fortsätta prestera väl för fjärde kvartalet medan det troligen blir en svagare efterfrågan från marknaderna för personbilar, lastbilar, järnvägar och vindenergi.

Redan i slutet av tredje kvartalet började dock SKF dra ner på produktionen och den kommer att sänkas ytterligare under fjärde kvartalet, och det betyder färre anställda, bland annat.

En anpassning till en bistrare tid som eventuellt kommer.

För Nordea innebar det tredje kvartalet ett rörelseresultat på 5,2 miljarder kronor, det är 41 procent mindre än rörelseresultatet för motsvarande period förra året. Enligt vd Christian Clausen påverkar finansoron:

– Den extrema oron har varit svår att hantera, säger han.

Nu höjer Nordea sina finansiella mål. Målet är nu att få 15 procents avkastning på det egna kapitalet i ett normaliserat läge. Det kräver bland annat att antalet anställda reduceras med runt 2 000 personer och att vissa kundavgifter höjs.

Det blev vinstfall också för Telia Sonera, resultatet före skatt blev 7,3 miljarder kronor för den aktuella perioden, 1 miljard sämre än förra året. Tillväxtprognosen för helåret på 3 procent ligger fast och oron i omvärlden drar inte ned Telia Sonera, inte än, säger vd Lars Nyberg.

– Ja, just nu så påverkar den oss inte alls, men det är klart att om vi får en allvarlig nedgång i ekonomin, det är klart att folk försöker spara pengar och då ringer de kanske mindre, köper färre nya telefoner och det påverkar oss. Men det påverkar oss mindre än andra branscher.

Det tredje kvartalet är redan historia och företagen blickar framåt. Marknaden bedömer SKF, Telia Sonera och Nordea lite olika. Ingen av dagens intervjuade vd:ar ser ännu mörka moln på himlen, ingen har sett några riktiga genomslag av den skuldkris och eurokris som rasar för fullt.

Nordea halverade vinsten från 960 ned till 566 miljoner euro, 5,2 miljarder kronor, bland annat tidigare aviserade neddragningar med 2 000 anställda mkostar. En anpassning till tuffare tider nästa år kanske.

SKF:s vd Tom Johnstone har redan sänkt takten lite grann och minskad efterfrågan på vindkraftsenergi i Kina fick marknaden att sänka aktien. Lite mer fot på bromsen för resten av året för SKF.

Mattias Dellert, Anders Jelmin, Tommy Fredriksson