Ingen kris för konferensanläggningar

2:25 min

Trots signaler om sämre tider har efterfrågan på konferensanläggningar inte svalnat - tvärtom finns det de som talar om en rekordhöst. En av de nyöppnade konferensanläggningarna är Stockholm Waterfront i Stockholm - just i dag pågår inspelningen av en scen i en kommande Hamilton-film utanför entrén.

Sam Holmberg, ansvarig för konferensanläggningen vid Stockholm Waterfront är nöjd där han står vid hotellentrén. Det gäller att synas i de rätta sammanhangen - i kampen om konferensgästerna.

Produktreklam helt enkelt?

--Ja, men det är viktigt för oss också att det passar vår produkt, säger han.

Vi är över Centralstationen i Stockholm - mittemot stadshuset - i en hotell- och konferensanläggning som stod klar så sent som i början av det här året - ännu en stor anläggning som står klar samtidigt som allt mer talar för att konjunkturen är på väg att vända ned.

– När vi öppnar väggen har vi 3 000 sittplatser, säger Sam Holmberg.

Men det finns väldigt många konferensanläfggningar? Är det inte lite riskabelt att satsa på det i dag?

– Nej, jag säger ofta att Stockholm är en bra konferensdestination och det finns mycket att ta av.

Konferensanläggningar brukar vara en bransch som påverkat kraftigt när tiderna blir sämre. Att dra ned på konferenser är ett sätt att spara pengar i bistra tider. Men trots många dystra konjunktursignaler är tongångarna inom branschen fortfarande optimistiska.

På företaget Svenska Möten, som representerar närmare en fjärdedel av landets konferensanläggningar, 125 stycken, har man inte sett av någon annalkande lågkonjunktur mer än marginellt, säger Johan Fägerblad som är företagets vd.

– Hösten har varit otroligt stark. Framför allt september har varit en rekordmånad som vi vet, men oktober ser otroligt stark ut också.

Hur ser bokningsläget ut lite längre fram?

-Möten bokas senare och senare så det ser fortfarande bättre ut än i fjol, säger han.

Men tiderna kan ju förändras snabbt. Och det finns en bransch som bromsat in när det gäller konferenser.

– De få signaler vi fått där en del kunder avbokat är främst inom bank och finans.