Förslag på 50 000 kronor i ersättning för organ

2:27 min

Det råder stor brist på organ i Sverige. Förra året avled 34 personer i väntan på transplantation. För att öka tillgången på organ föreslås nu att man vid dödsfall ska ge pengar till de anhöriga om den avlidnes organ doneras.

Bakom förslaget står Faisal Omar som nyligen doktorerat vid Linköpings universitet. Han föreslår en summa på 50 000 kronor som ska gå till begravningen.

De anhöriga skulle kunna ge de 50 000 kronorna till välgörenhet, man kan tacka nej till dem eller så kan man använda pengarna till begravningen.

Man skulle också kunna offentliggöra organdonationerna för allmänheten, för att ytterligare öka motivationen hos de anhöriga, menar Faisal Omar vid Linköpings universitet.

Han har nyligen doktorerat i det tvärvetenskapliga ämnet hälsa, vård och samhälle och förslaget förs fram i en avhandling.

På lördag är det den europeiska donationsdagen. Dagen har tillkommit för att öka uppmärksamheten kring organdonationer och transplantationer.

Förra året avled 34 personer i Sverige i väntan på ett organ. Just nu står 753 personer på väntelista för att få ett eller flera organ.

Vid dödsfall undersöks först den avlidnes önskan kring organdonation. Om man inte vet inställningen utgår man ifrån samtycke. Men de anhöriga har vetorätt och kan neka donation. Förra året stoppades 20 donationer på grund av detta.

Faisal Omar anser att pengar skulle öka motivationen hos de anhöriga.  Han ser inget oetiskt i detta förslag.

– Vad som vore oetiskt är om vi hade en marknad där man får olika betalt för olika kroppar. Det är inte det vi föreslår. Vi föreslår ett litet bidrag för att visa vår uppskattning, säger Faisal Omar.

Jill Jingbrant i Göteborg förlorade sin 23-årige son i en trafikolycka i början av året. Hon tycker det känns fel att blanda ihop pengar och donationer.

– Det blir som en handelsvara då. Mänskligt liv är så mycket mer, tycker jag, säger Jill Jingbrant.

Tror du att det skulle påverka antalet donatorer i samhället?
– Det kanske skulle påverka antalet donatorer i form av att man själv fyller i sina blanketter, det kanske kan fungera så. Men i mitt fall känns det jättekonstigt att någon betalar oss för detta.