Jakten på Kadaffi pågår

1:57 min

I Libyen pågår jakten på den störtade diktatorn Muammar Kadaffi. Också övriga medlemmar i Kadaffis familj har flytt, så även hans adoptivdotter som enligt diktatorn själv dödades i amerikanska flygattacker 1986, men som visat sig leva i allra högsta grad och arbetat på ett sjukhus i Tripoli.

I går sa övergångsrådets frontman Ahmed Jebril att Kadaffi setts i bland annat Niger, Algeriet och södra Libyen.

Doktor Aisha Muhammed var kollega med Muammar Kadaffis dotter Hana Kadaffi, och hon jobbade med henne i över ett år på Tripoli Medical Clinic, ett sjukhus med nära band till den störtade diktatorn.

Men Aisha Muhammed säger att det inte var lätt att komma Hana Kadaffi inpå livet, hon var väldigt privat, umgicks bara med enstaka kollegor och hade självklart vakter.

– Hon fick den stora chansen på sjukhuset och fick arbeta med en av landets mest kända läkare, Muammar Kadaffis egen läkare, berättar hon.

Efter de amerikanska flygattackerna mot Libyen 1986 hävdade Muammar Kadaffi att hans treåriga styvdotter dog, och omvärlden trodde på honom. Påståendet att diktatorns styvdotter dött användes av Kadaffi som bränsle för att elda på massorna i ett hat mot väst, och framförallt USA.

Men här i Tripoli säger många man talar med att de hela tiden vetat att hon lever. Hon är visserligen inte lika känd som sina bröder, men hon har samtidigt studerat och alltså arbetat här, så många har träffat henne.

För omvärlden däremot har hon varit död. Först i maj kom rapporter om att hon kanske ändå lever, och när rebellerna intog Bab al Azyzyah hittades bevis, bland annat hennes pass. Andra bevis har hittats hos en brittisk tandläkare och på brittiska ambassaden i Tripoli.

Aisha Muhammed var först positiv till att arbeta med Hana Kadaffi, eftersom sjukhuset kanske skulle få det bättre, men det visade sig snabbt vara fel.

– Vi trodde att det skulle bli bra, men det blev inte bättre. Det var fortfarande ett hemskt ställe och hennes närvaro gynnade verkligen inte sjukhuset, säger Aisha Muhammed.