Ericsson ökade vinsten

1:44 min

Telekomjätten Ericsson kom med sitt resultat för det tredje kvartalet nu på morgonen och det är en stark rapport som visar att oron i världsekonomin än så länge inte har påverkat bolaget.

– Tittar man på det här kvartalet så fortsätter vi med en god tillväxt, säger vd Hans Vestberg.

– Det drivs mycket av försäljningen av mobilt bredband men också tjänstesidan går bra. De två tillsammans gör att vi har en mycket högre volym och en tajtare kostym gör att det kommer ut mer på sista raden.

Det blev bättre än väntat och vinsten det tredje kvartalet hamnade på 5,9 miljarder.

Det är en ökning med fyra procent.

Tredje kvartalet förra året blev det 5,1 miljarder och även omsättningen ökade markant. Från 47,5 till 55,5 miljarder kronor.

Det innebär en ökning med 17 procent.

Ericsson uppger också att bolaget har ökat sina marknadsandelar.

Detta trots att hälften ägda ST Ericsson nu på morgonen redovisar en förlust. Sony Ericsson bidrog dock positivt till vinsten i förra veckan.

Om de samägda bolagen räknas bort blir resultatet 6,3 miljarder och det lär ju spä på diskussionen om att Ericsson kanske avyttrar ST och SE.

Den allt viktigare Nordamerikamarknaden pekar neråt och omsättningen där sjönk med 6 procent. Det tycks ha skett en inbromsning där och beställningar från stora operatörer som Verizon mattas av trots stor efterfrågan på mer bredband till de datorlika mobilerna t ex.

Krisen i världen märks även för Ericsson.

– Vi har märkt av minskade investeringar i vissa europeiska länder och även i Mellanöstern men det är inget unikt för det här kvartalet, säger Hans Vestberg.

– Men det är klart att våra kunder påverkas av det ekonomiska klimatet också.

Marknadens prissättning på aktien lär påverkas av beskedet om minskande marginalen, alltså lönsamhet.

Bruttomarginalen var 35 procent, jämfört med 39 procent motsvarande period 2010.