Bangkoks förorter offras i kampen mot vattnet

Översvämningarna i Thailand som är de värsta på många år kommer att drabba huvudstaden Bangkok. Det går inte att stoppa vattnet säger premiärministern nu på morgonen  

I ett försök att rädda de centrala delarna från de stigande vattenmassorna har regeringen beslutat att använda delar av östra Bangkok för att tömma vattnen från de norra utkanterna, skriver Bangkok Post.

Dräneringen av flodvattnet genom östra Bangkok kommer att påverka sju distrikt där. Från de östra delarna av huvudstaden kommer vattnet att ledas om för att sedan rinna ut i Siamviken.

– Det här är en nationell kris. Jag hoppas att alla samarbetar, säger premiärminister Yingluck Shinawatra till journalister i Bangkok enligt AFP.

Myndigheterna uppmanade på onsdagskvällen invånarna i fem provinser i centrala Thailand, inklusive Bangkok, att flytta sina tillhörigheter till högt belägna områden för att bana väg för vattenmassorna.

Justitieministern säger att myndigheterna omedelbart kommer att utfärda varningar om översvämningssituationen förvärras i dessa områden och människor måste evakueras.

Över åtta miljarder kubikmeter flodvatten flyter ned från provinserna Ayutthaya och Pathum Thani mot Bangkok, skriver Bangkok Post.

Den svenska ambassaden i Bangkok är mycket centralt belägen och riskerar, enligt de varningar som finns i nuläget, inte att drabbas av vattenmassorna.

– Men vi har ökad beredskap dygnet runt för bevakning och är beredda att öppna upp om det behövs, säger Pär Kågeby, senior konsulär handläggare på ambassaden, till TT.

Om försöket att leda ut vattnet via de östra förorterna mot Siambukten inte lyckas riskerar bankområdet Sathorn och området kring Wireless Road, där bland annat den amerikanska ambassaden ligger, att drabbas av översvämningarna, säger Pär Kågeby.

Bland svenskar i Bangkok råder dock en lugn stämning.

– Det är inte så många som hört av sig, kanske 6-7 stycken har ringt och frågat om till exempel var de kan köpa sandsäckar till sina hus, säger Pär Kågeby.

Enligt de senaste thailändska tv-nyheterna Kågeby tagit del av har Chao Phrayafloden, som rinner genom Bangkok sjunkit något.

Samtidigt rapporteras vattenmassorna slå hårt mot den thailändska bilsektorn, som är störst i Asien. Thailändska företag levererar komponenter till bland annat japanska biltillverkare, och den japanska bilindustrin uppges tillverka 6 000 enheter färre per dag än normalt, skriver Reuters med hänvisning till Japanska biltillverkares organisation.

TT